Nagyvilág

Listázással szorítanák vissza a külföldi munkaerőt Nagy-Britanniában

A döntéshozók szerint helyi munkaerő képzésével kellene oldani a munkaerőhiányt bevándorlás helyett.

Megvédte a brit belügyminiszter azokat az intézkedéseket, amelyeket a külföldi munkavállalók visszaszorítására terveznek, noha azzal vádolták, hogy rasszizmust és bevándorlóellenességet szít ezekkel a lépésekkel.

Amber Rudd a brit Konzervatív Párt kongresszusán jelentette be, hogy az elképzelések szerint a vállalatoknak listázniuk kellene a nekik dolgozó nem brit állampolgárokat, és a bankoknak, valamint a lakáskiadóknak is ellenőrizniük kellene, hogy ügyfeleik legálisan tartózkodnak-e az Egyesült Királyságban.

A BBC műsorában Amber Rudd úgy fogalmazott:

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy beszélni akarnak az emberek a bevándorlásról, így ha én beszélek róla, ne nevezzenek engem rasszistának.

Szerinte beszélni kell arról is, hogy milyen szakmákból van hiány az Egyesült Királyságban, és honnan kell ezt a hiányt pótolni. A pártkongresszuson elhangzottak alapján a cégeknek nyújtanának támogatást, hogy helyi munkaerőt képezzenek, amivel a konzervatívok szerint csökkentenék Nagy-Britannia függőségét a külföldi munkaerőtől. Az egészségügyi miniszter erre rímelve azt is bejelentette, hogy egy évtizeden belül „önellátóvá” tennék az egészségügyet, vagyis nem lenne szükség külföldi orvosokra. (Bloomberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik