Nagyvilág

Merkel keményen odaszólt Oroszországnak Aleppó bombázása miatt

Angela Merkel Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján élesen bírálta, hogy az oroszok Aleppóban az szíriai ellenzék erőit bombázták – számol be a Spiegel. Merkel emlékeztetett, Oroszország ezzel megsértette azt az ENSZ határozatot, amely értelmében tilos a civil lakosság bombázása, Németország és Törökország nevében a határozat betartására szólította fel Oroszországot.

A kancellár szerint mindenki megdöbbent azon, ahogy mennyi emberi fájdalmat váltott ki az oroszok beavatkozása Aleppóban, amely Merkel szerint 10 ezer civil szenvedéséhez vezetett. A német vezető szomorúnak nevezte a török-szír határon kialakult helyzetet, ahol menekültek tízezrei torlódtak fel az átlépésre várva. Törökország a várakozóknak élelmet, sátrakat, takarókat ugyan biztosít, de az átkelést a téli időjárás ellenére sem engedélyezi. A sajtótájékoztatón Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is kritizálta a törökök megoldását.

A német kancellár hétfőn találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is, szándékai szerint megegyezésre jutnak és Ankara segíteni fog a Németország felé irányuló menekülttömeg csökkentésében.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik