Közélet

Egyetlen mondat arról, hogy mennyire eltávolodott a fideszes elit a valóságtól

facepalm (Array)
facepalm (Array)

Nem állíthatjuk, hogy Bencsik András a Fidesz-közeli eredeti tőkefelhalmozók legelső sorában foglalna helyet, de a Demokrata főszerkesztője még így is elég jól áll a hierarchiában. Bencsik egyik mai mondatából viszont remekül kiderül, hogy a fideszes gazdasági elit sokadik vonala is annyira távol áll a magyar valóságtól, hogy ezt az árkot már betemetni is alig lehet.

Van egy gazdag ember Kelet-Magyarországon, akinek borzasztó fontos, hogy a gyermeke esküvőjén jelen legyen minél több celeb, sőt egy miniszter is, ezért az utóbbiért helikoptert küld. Most mi az isten ebben akkora sztori?! Miért kell ezt a retek, proletár demagógiát nyomni a Népszabadságban? Félmillió forint egy ilyen helikopter-bérlés, minden középosztálybéli ember ki tudná fizetni.

Ezt mondta Rogán helikopterezéséről Bencsik a Médiapiacnak. Az utolsó mondat még akkor is kegyetlen szúrás bárkinek, aki nem a hatalomhoz dörgölőzve próbál Magyarországon egzisztenciát építeni, ha figyelembe vesszük, hogy Bencsik valószínűleg tényleg komolyan gondolja. Szerinte Magyarországon egy középosztálybeli ember simán ki tud fizetni félmillió forintot helikopterbérlésre, eseti költségként. Minden lélegeztetőgépes demagógia nélkül is elképesztően durva távolság ez bármitől, ami az országban történik.

Magyarországban ma elvétve akad középosztály. Leszakadók és maroknyi sikeres, és egyre gazdagabb ember között folyamatosan nyílik az olló. De ha mindenáron szeretnénk megnézni, hogy a magyar közép mennyit engedhet meg magának, akkor nézzük meg az átlagfizetéseket. Tavaly kevesebb mint 250 ezer forint volt a bruttó magyar átlagfizetés. Ennek kicsivel több, mint a fele marad meg adózva. Ebből kellene mindenkinek könnyedén kifizetnie a helikopterbérlést.

Demagóg tanulságot inkább nem írok, azzal kezdtem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik