Közélet

G. Fodor Gábor otthagyja az ELTE-t, mert elkaszálta az etikai bizottság

Az egyetemen is oktató G. Fodor által főszerkesztett, Habony Árpád tulajdonában lévő bulvárportálon Tóbiás József feleségét és kislányát gyalázták.

Másodfokon is elmarasztalta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etikai Testülete G. Fodor Gábort. G. Fodor az egyetemmel közalkalmazotti viszonyban áll, egyetemi docens, aki jelenleg fizetés nélküli szabadságon van. Emellett főszerkesztője és hírigazgatója egy portálnak, amelyet a Habony Árpád résztulajdonában álló Modern Média Group Zrt. ad ki.

Ők is gyönyörködtek

A portálon idén januárban megjelent egy „Migráns csöcskontent” című cikk, ezzel a felvezetéssel. „Ha már a bevándorlók alaposan belekóstoltak szilveszter éjszakáján az európai lányokba, gondoltuk, mi is gyönyörködhetnénk egy keveset a Közel-Kelet szépségeiben. Ez így korrekt, nemde?!:)”

Ezután egy héttel Tóbiás József feleségéről írtak, akit maszturbációs segédeszköznek neveztek és régi aktfotóit közölték, emellett 14 éves kislányukról is képeket közöltek, megjegyezve, „nem tudjuk eldönteni, hogy mi lesz rosszabb: ha apja politikai vagy anyja pornófotós nyomdokaiba lép majd a szépséges Nina”.

Az államférfit tiszteli

Miután a Tóbiás feleségéről szóló cikk nagy visszhangot váltott ki, G. Fodor azt írta, hogy szerinte a konzervatív újságíró „,mindenkinek megadja, ami neki jár. A nagyságot értékeli, az alávalót lenézi. A ribancot annak nevezi, ami. A tehetséget bíztatja. Az államférfit tiszteli.” Négy nappal később ezekkel a szavakkal kért bocsánatot: „Én az édesapámtól azt tanultam, hogy meg kell próbálni minden helyzetben embernek maradni. Képesnek kell lennünk arra, hogy ha hibázunk, legyen erőnk férfiasan elnézést kérni. Mindig ezen a ponton dől el, hogy végső soron ki az erős és ki a gyenge. Ezen dől el, hogy a végső elszámolásnál mit is tartsunk majd magunkról.”

G. Fodor Gábor ellen az ELTE rektora kért etikai vizsgálatot arra hivatkozva, hogy a cikkek megjelentetése az egyetem társadalmi megítélésére és hírnevére is negatívan hatott. A bizottság márciusban hozta meg elsőfokú határozatát. Ebben említik az ELTE Küldetésnyilatkozatát, mely kiemeli, hogy az egyetem célja olyan értelmiségiek képzése, akik többek közt tisztelik a különböző kultúrákat, képviselik a szolidaritás és humánum értékeit, tiszteletben tartják az általános etikai normákat és az emberi méltóságot.

Nem eshet más megítélés alá

Ugyanakkor úgy vélték, hogy a „Migráns csöcskontent” című cikk azt sugallja, hogy a szilveszteri németországi erőszakcselekmények feljogosítanak arra, hogy az oldal szerkesztői és olvasói tartalmilag ugyanazt a magatartást kövessék el a migráns csoportokhoz tartozó nők ellen, amit ők követtek el európai nőkkel szemben. Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a Kölnben és más városokban történteket a nemzetközi közvélemény elítélte, így ennek más csoportokkal szembeni elkövetése sem eshet más megítélés alá.

A Tóbiás József feleségéről szóló cikk kapcsán azt állapították meg, hogy közvetlen politikai célok érdekében a lap egy politikus magánéletébe avatkozott be az emberi méltóságot durván sértő módon. Nem a politikust, vagy politikáját helyezte támadása célkeresztjébe, hanem a politikus feleségét és kiskorú gyermekét érintő, az emberi méltóságot súlyosan sértő kijelentéseket tett – írták a határozatban. Úgy vélték, G. Fodor Gábor bocsánatkérésének értékét jelentősen rontja, hogy a cikk megjelenésének másnapján még erőteljesen kiállt a cikk szellemisége mellett.

A bizottság szankcióként azt rendelte el, hogy az egyetem honlapján hozzák nyilvánosságra az elkövető személyét, és az etikai vétség elkövetésének tényét. A döntés ellen G. Fodor Gábor fellebbezett, de az ELTE Etikai Testülete másodfokon helybenhagyta az elsőfokú határozatot. Újabb fellebbezésnek nincs helye.

Nem fogadja el

G. Fodor Gábor kedden délután azt írta: a 444-ről tudta meg, hogyan döntött ügyében az ELTE. Közölte: azért kezdeményezett fizetés nélküli szabadságot, hogy az egyetemen kívüli tevékenysége semmilyen kontextusban ne keveredhessen össze az egyetemen végzett oktatói tevékenységével.

„Miközben más számos, valóban indokolt esetekben az Egyetem néma maradt, velem szemben mégis politikát akart csinálni. Aki azonban politikát akar csinálni, az nem hagy más lehetőséget, mint hogy politizáljanak vele szemben is” – írta, hozzátéve, hogy nem fogadja el az egyetem nevében fellépők eljárását, és megválik az egyetemi katedrától. „G. Fodor Műhelye ősztől az egyetemen kívül folytatódik” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik