gazdagsag(430x286).jpg (Array)
Pénzügy

Átlag alatti a fizetésünk értéke Európában

24.hu
24.hu

2015. 11. 10. 13:22

Kettészakadt Európa – legalábbis a pénztárcánk szempontjából, azaz a fizetések vásárlóerejét tekintve. A GfK legfrissebb felmérése szerint, a középmezőny gyakorlatilag megszűnt  az országok között Európában.

Vagyis:

A tíz legmódosabb ország lakossága az európai átlagjövedelem mintegy másfélszereséből gazdálkodik, míg 26 ország az európai átlag alatti elkölthető jövedelemhez jutott 2015-ben.

A négy legnépesebb ország – Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország – a kontinens vásárlóerejének 60 százaléka fölött rendelkezik.

A választóvonal Észak-Dél és Kelet-Nyugat között feszül. Dél- és Kelet-Európa országaiban a lakosság vásárlóereje a gazdasági válság ellenére némiképp nőtt, ám még így is komoly lemaradást tükröz Nyugat- és Észak-Európa országaihoz képest.

Ugyanez igaz Magyarországon belül is, azzal, hogy némileg mérséklődött a leggazdagabb Budapest és a legszegényebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti szakadék.

Nálunk az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő 2015-ben 5239 euró (1,64 millió forint) volt. Nagy-Britanniában, Németországban ugyanez 22 289 euró (7 millió forint).

Mindez azt jelenti, hogy az európai átlag 38,4 százalékából gazdálkodhatnak a magyarok. Ezzel 42 európai ország közül Magyarország harmadik éve a 31. helyen áll.

Míg Budapest indexe összességében csökkent, a kerületenkénti megoszlás a megyei tendenciákkal ellentétesen változott: a leggazdagabb kerületek (XII., II.) vásárlóerő szempontjából tovább erősödtek, ugyanakkor a főváros legkevésbé tehetős régiói (VIII., X.) tovább szegényedtek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.