Pénzügy

Az OTP fizetheti a Quaestor-ügyfelek kártalanítását

Quaestor (Quaestor)
Quaestor (Quaestor)

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatóján Matolcsy György elnök bejelentette: a Quaestor ügyfeleit a Befektetésvédelmi Alap fogja kötelezően kártalanítani. Mivel a BEVA legnagyobb befizetője az OTP, Csányi Sándor állhatja a számlát.

Az MNB jogi elemzése szerint a Quaestor legális és nem legális kötvényprogramot is indított, amennyiben a legális mennyiség felett is forgalmaztak engedély nélkül kötvényeket. A kérdés az volt, hogy a legálisan le nem jegyzett kötvények minek tekinthetők az ügyben. “Az MNB jogi véleménye szerint mindkét esetben befektetési szolgáltatásról volt szó, ezért a BEVA kötelessége lesz kártalanítani az ügyfeleket” – mondta Matolcsy.

Mindez azt is jelenti, hogy a pénzügyi szektor fogja összedobni a pénzt a kártalanításra, akár a kötelező BEVA befizetéseiken felül (pótbefizetés) is. A BEVA 64 pénzügyi szolgáltatóból áll, tagjai alapkezelők, bankok, befektetési szolgáltatók. A BEVA legnagyobb befizetője az OTP Bank. Délelőtt kerestük az OTP-t, de az ügyben nem akartak nyilatkozni. Az MNB szerint nem azonnali terhet jelent a bankok számára a Quaestor-ügyfelek kártalanítása, hanem “időben porlasztva” jelentkezik.

Az MNB a döntésével egyébként ellentmondott egy korábbi, a Fortress-ügyben elhangzott indoklásának, amelyben kimondták: csak a jogosult, engedéllyel rendelkező befektetési szolgáltatók ügyfeleit kártalaníthatja a BEVA. Ezek szerint mégsem, hiszen a Quaestor úgy forgalmazott kötvényeket, hogy erre részben nem volt engedélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik