Nagyvilág

Megszólalt a polgármester, aki betiltotta Orbánék rendezvényét

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt – írja az MTI.

Megírtuk: a NatCon az a rendezvény, amelyen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna, több helyszínmódosítás után kedden vette kezdetét, és eredetileg szerdán ért volna véget. Ám két órával a rendezvény kezdete után a rendőrök kivonultak az európai negyed közelében található, Claridge nevű rendezvényhelyszínhez, és közölték a szervezőkkel, hogy a konferenciát meg kell szakítani. A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”.  A soron következő beszédet a brexit szellemi atyja, Nigel Farage volt EP-képviselő már nem tarthatta meg.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: “polgármesteri végzését adtam ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében”. Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben “nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – jelentette ki a polgármester.

Végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani. Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője.

Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket. A rendezvény betiltása továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra – írta.

A NatCon nevű konferenciát betiltom. A kerületben tilos a rendezvénnyel kapcsolatos bármilyen gyülekezés, beleértve a résztvevőket, szervezőket, ellenzőket

– fogalmazott.

A végzés megsértőire a brüsszeli rendőrség irányadó eljárási szabályzata vonatkozik – tette hozzá végzésében a rendezvénynek helyszínt adó kerület polgármestere.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják
A miniszterelnök politikai igazgatója szerint „a migrációellenes, szuverenista erőket nem lehet elhallgattatni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik