Belföld

Januárig adna haladékot az állam által kisajátítani akart ház lakóinak a Józsefvárosban Kocsis Máté

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A józsefvárosi önkormányzat még múlt héten a sajtóból értesült arról, hogy a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezet alapján tíz önkormányzati társasházat sajátítana ki, hogy a helyükön megépíthessék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképzőjének az épületeit. Mint arról korábban videóriportunkban is beszámoltunk, Pikó András polgármester becslései szerint ez nagyjából 500 ember érint.

A kisajátítási ügy felszínre kerülése után egy héttel, kedden Kocsis Máté kormánypárti frakcióvezető, a kerület korábbi polgármestere közölte:

az Országgyűlésben kezdeményezi, hogy a Diószegi utcai ingatlanok lakóinak: idén október 31. helyett 2025. január 31-ig kínáljanak cserelakást.

A frakcióvezető szerint a határidők meghosszabbítására azért van szükség,

mert Pikó András polgármester jelen állás szerint el fogja veszíteni az önkormányzati választást, de októberig még hivatalban marad, és adminisztratív eszközökkel fogja akadályozni az érintettek jó színvonalú elhelyezését.

Kocsis túl ezeken hisztériakeltéssel és riogatással vádolta utódját, ám szerinte „amint Sára Botond lesz ismét Józsefváros polgármestere, minden lakó jobb körülmények közé kerül”.

Pikó a mintegy ötszáz érintett lakó melletti kiállásként szerdán öt órára tüntetést hirdetett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszához, a Ludovika térre. Miután Kocsis bejelentette a kormánypártok meghátrálását, Pikó kedden délután üdvözölte a bejelentést, ám a tüntetést továbbra is szükségesnek tartja.

Van értelme küzdeni! Máris elkezdte a Fidesz benyújtani az első módosítókat ahhoz az embertelen, végiggondolatlan törvényjavaslathoz, ami megakadályozná Józsefváros fejlesztését a mi tulajdonunk kisajátításával

– írta a körösségi médiában. Szerinte azonban „ez csak azt jelzik, hogy a fideszesek megrémültek a józsefvárosiak jogos dühétől, valódi megoldást egyetlen felvetett problémánkra sem jelentenek”.

Az ügy hátterét is bemutató videóriportunkat itt lehet megnézni:

Kapcsolódó
„A kormány éjszaka ül a vécén, és kitalálja, hogy mi legyen holnap a törvény” – ötszáz embernek kell költöznie
A józsefvárosi önkormányzat kedden a sajtóból értesült arról, hogy a kormány egy frissen benyújtott törvénytervezet alapján tíz önkormányzati társasházat sajátítana ki. Pikó András polgármester személyesen osztotta meg a hírt néhány lakóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik