Belföld

Orbán Viktor: Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

JOHN THYS / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozójának második és egyben utolsó napján Brüsszelben 2024. március 22-én.
JOHN THYS / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozójának második és egyben utolsó napján Brüsszelben 2024. március 22-én.

Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják

értékelte a közösségi médiában Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a rendőrség Brüsszelben kedden menetközben lefújta az európai szélsőjobboldali elit kétnaposra tervezett gyűlését.

A Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON), amelyen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna, több helyszínmódosítás után kedden vette kezdetét, és eredetileg szerdán ért volna véget. Két órával a rendezvény kezdete után viszont a rendőrök kivonultak az európai negyed közelében található, Claridge nevű rendezvényhelyszínhez, és közölték a szervezőkkel, hogy a konferenciát meg kell szakítani.

A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”. A soron következő beszédet a brexit szellemi atyja, Nigel Farage volt EP-képviselő már nem tarthatta meg.

Orbán a bejegyzésében hozzátette: „Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”

Valamivel korábban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szintén a közösségi médiában arról írt, hogy kedden 16 órakor Orbán Viktor, a lengyel Mateusz Morawiecki és a francia Fabrice Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben.

Utóbbi az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex egykori vezetője, aki a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali francia Nemzeti Tömörülés színeiben indul a júniusi európai parlamenti választáson. Orbán Balázs a közelgő válsztásokat úgy kommentálta, hogy „a migrációellenes, szuverenista erőket nem lehet elhallgattatni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik