Budapest, 2013. június 19.
Tolómérõvel mér egy szerelõ a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. szerelõcsarnokában a Kõbányai úton 2013. június 19-én. A Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. gépgyártó csoport leányvállalata három évtized után újra atomerõmûvi átrakóberendezést gyárt orosz piacra. A közel 45 tonna súlyú berendezést a júniusi átadása után szállítja ki a cég a Szentpétervár melletti Szosznovij Bor erõmûvébe.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Gazdaság

Így vágta padlóra Kína az európai munkaerő-piacot

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 12:07

Korábban a témában:

Magyarországon sokat beszélünk arról, hogy „hol rontottuk el a rendszerváltást”, miért nincs annyi jó állás, mint a kapitalizmustól vártuk. Pedig nem biztos, hogy a rendszerváltást rontottuk el. Tőlünk nyugatabbra sem jártak jól az elmúlt 25 évben a közepes keresetet nyújtó állásokban dolgozók – írta a De Facto blog.

A kutatások azt mutatják, hogy ennek a kínai nyitás és növekedés által teremtett verseny az egyik legfontosabb oka. Vagyis Kínában olcsóbban termelik meg azt, amit a nyugati dolgozók állítanak elő.

A kutatások szerint a kínai exportnak komoly hatása volt a nyitott, kapitalista munkaerő-piacokra. Míg az alacsony és magas fizetési kategóriákban növekedett az állások száma, addig a közepes fizetési kategóriában jelentősen csökkent. Ez utóbbi igaz szinte az összes európai vizsgált országra. Közepes keresetű foglalkozás például a gépkezelő vagy az irodai ügyintéző.

Dánia példáján szemléltetve a változást:

A kutatók a dán népességnyilvántartásban követték nyomon azokat a dán embereket, akik olyan termékeket gyártottak, amiket Kína később exportálni kezdett; és azokat is, akik más termékeket gyártottak. Az alábbi ábra mutatja, hogy azon dánoknak, akik 1999-ben textilipari gépkezelőként dolgoztak, mekkora hányada maradt a szakmájában. Mindössze negyedük.

A tanulmány azt is megmutatja, hogy a Dániában így állásukat vesztők közül azok tudták elkerülni a lecsúszást, akik szakképzettséggel rendelkeztek, különösen, ha szolgáltatóipari volt a végzettségük. A számítástechnikai, informatikai szakképzettséggel rendelkezők pedig akár a jobban kereső harmadba is fel tudtak emelkedni.

Következtetés

A Defacto szerint érdemes odafigyelnünk arra, hogy a közepes keresetet nyújtó foglalkozásokban az egész nyugati világban kevesebb lett az állás.

Várhatóan Magyarországon is a magas képzettséget igénylő területeken lesz több állás, erre lenne érdemes tervezni a közoktatást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.