Gyula, 2015. december 16.
Szívkatéterezésre alkalmas kezelõ a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház új épületében lévõ szájsebészeti osztályon, Gyulán 2015. december 16-án. Az épület és az osztályok 6 milliárd forintos fejlesztésbõl valósultak meg.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Gazdaság

Nagy budapesti kórház-átalakítások: és mi lesz a Szent János kórház helyén?

24.hu
24.hu

2016. 07. 05. 13:24

Korábban a témában:

A kormány elfogadta a tárca koncepcióját, amely a 2011-es Semmelweis tervben megfogalmazott térségi modellt valósítaná meg a 3,5 millió lakos ellátásáért felelős budapesti egészségügyi ellátórendszerben – ismertette az új koncepcióról hétfőn megjelent kormányhatározat részleteit Cserháti Péter, a fővárosi fejlesztésért felelős miniszteri biztos a Napi.hu tudósításában.

Első lépésben három centrum jön létre.

  • Észak-Pesten a Honvédkórház a központ, itt 1200 aktív ágyas ellátást koncentrálnak a Podmaniczky utcai telephely bevonásával.
  • Dél-Pesten a Szent István, Szent László kórházak és az Országos Kardiológiai Intézet egyesítésével jön létre a centrum. A Baleseti Intézet és a Merényi Kórház traumatológiája, idegsebészeti kiegészítéssel egykapus csúcsszintű ellátást kínál majd 1200 aktív ágyon.
  • A budai oldalon Kelenföld lesz a centrum, de egy második lépésben felvetődik egy majdani észak-budai negyedik centrum lehetősége is, amit a miniszteri biztos szerint az ottani közlekedés fejlesztésével, az M0-s továbbépítésével lehet értelmezni. Ennek az ütemnek az időzítése meghaladja a tárca kompetenciáját – tette hozzá.

A fejlesztés második ütemében, a 2017. június 30-i határidővel meghatározott projektek közül néhányban már korábban döntés született, ide tartozik a Heim Pál kórházban 4 milliárdos uniós forrásból létrehozandó  gyerek sürgősségi központ, az ötmilliárdos sugárterápiás fejlesztés az Országos Onkológiai Intézetben és a kétmilliárdos, legmagasabb biztonsági fokozatú részleg megvalósítása a Nyírő Gyula kórházon belül az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben.

50 milliárd lesz rá

A 2017-es költségvetésben megjelenő plusz 40 milliárdos, valamint a további 10 milliárdos KEHOP forrással kiegészített, az első két ütem megvalósítására szánt ötvenmilliárd forint végre komplex fejlesztésekre ad lehetőséget.

A budapesti egészségügy fejlesztésére a 2017-es költségvetésben 171 milliárd forint szerepel, a plusz 50 milliárddal jövőre 220 milliárd forint jut az ágazatnak.A főigazgatókkal holnap ismertetik az átalakítás menetrendjét, pénteken pedig szakértői körrel konzultálnak. Lényegesnek nevezte, hogy sikerült mandátumot és forrást szerezni ahhoz a koncepcióhoz, amit szertettek volna.

Megszűnik? Nem szűnik!

Cserháti cáfolta, hogy a Szent János és a Péterfi Sándor utcai kórházak bezárása szerepelt volna a kormány előterjesztésben. Mint kifejtette, a Kútvölgyi és a Szent János kórház adja a legtöbb munkát, ez a térség más szándék által is érintett. Lehetséges helyszíne a XII. kerületi járóbeteg centrum, valamint gyermek és anyasági központnak is. Kapacitás itt nem szűnik meg – hangsúlyozta.

Kelenföld kapcsán pedig a Szent János kórház és Kútvölgyi mellett a Szent Imre kórház kapacitásainak átgondolásáról is beszélt. Még nem tudni, milyen aktív ellátások lesznek a Szent János kórházban, az is lehet, hogy ez lesz későbbi az észak budai tömb bázisa – mondta a miniszteri biztos.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.