Gazdaság

Itt az újabb lehangoló adat – alig tud előrelépni Magyarország

üres zseb (üres zsebek)
üres zseb (üres zsebek)

Amennyiben az egy főre jutó GDP-t vásárlóerő-paritáson számoljuk, úgy azt látjuk, hogy Magyarország az uniós átlag 68 százalékán állt tavaly, ezzel pedig a régióból csak Romániát és Bulgáriát tudtuk megverni. Az uniós csatlakozásunk óta 6 százalékkal tudtunk csak közeledni az EU átlagához – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

A vásárlóerő-paritás egy területi árindex, azonos áruk és szolgáltatások országok közötti árarányaiból lehet kiszámítani. A vásárlóerő-paritáson végzett összehasonlítás révén nem érvényesül az egyes országok árszínvonalának eltéréseiből adódó hatás, ezáltal lehetővé válik az életszínvonal-különbségek összehasonlítása.

Amennyiben a régiós országokat nézzük, úgy azt látjuk, hogy tavaly a lengyelekkel (68 százalék) egy szinten voltunk, a bolgárokat (47 százalék) és a románokat (55 százalék) simán verjük, ám Szlovákia (77 százalék), Szlovénia és Csehország (83 és 85 százalék) bőven előttünk jár.

Az elmúlt évben az egy főre jutó GDP Ausztriában az uniós átlag 130, Németországban 124, Svédországban 123, az Egyesült Királyságban 109, Írországban 134 százalékán állt.

Sokkal rosszabbul élünk, mint az átlag uniós polgár

2014-ben az egy főre jutó magyar GDP az EU-28 átlagának 68%-a volt. 1995-ben hazánk egy főre jutó GDP-je az Európai Unió jelenlegi 28 tagállama átlagának 51%-át érte el. Az unióhoz való csatlakozásunk évében, 2004-ben – egy viszonylag dinamikus felzárkózási időszakot követően – ugyanez az arány 62% volt. 2004 és 2014 között hazánk gazdasági fejlettsége 6 százalékponttal került közelebb az uniós átlaghoz. A felzárkózás ellenére Magyarország – a hasonló fejlettségű Lengyelországgal együtt – az uniós rangsorban a 23., a vizsgált országok körében a 26. helyet foglalta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik