Gazdaság

Zálogházi gyorshitel

admin
admin

2006. 07. 07. 00:00

A társasági és egyéb adók megfizetésének időszakában megugrik a zálogházi kölcsönöket felvevő (kis)vállalkozások száma. Egyes cégek (például sportszerkereskedők) pedig téli árukészletük egy részének zálogba tételével teremtik elő a fedezetet a nyári megvételére – állítják zálogházi szakemberek.

Zálogházat nem nehéz találni: ma már minden 15–20 ezer lakosúnál nagyobb településen működik legalább egy. A „saját jogon” e tevékenységet folytatható hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások mellett ügynökként még számtalan kisebb-nagyobb zálogcég megél a piacon. Az országban összességében mintegy 300 zálogfiókba lehet betérni, ebből egyedül Budapesten 25 intézmény 60–70 kirendeltségébe. A teljes piaci forgalom közel felét a Bizományi Kereskedőház és Záloghitelező (BÁV) Rt. bonyolítja le.

A záloghitel előnye, hogy gyors, akár néhány perc alatt felvehető, s így megoldja az átmeneti likviditási gondokat. A cégvezetőnek nem kell vállalata teljesítményét igazolnia, hiszen a beadott zálogtárgyon túl más fedezet nem kell. A kölcsönügylet, az autózálogot kivéve, teljesen anonim (még személyi igazolvány sem kell), a pénzmosási szabályok csak 2 millió, ügynöki zálogkölcsönzőknél félmillió forint felett teszik kötelezővé az ügyfél azonosítását.

Rövid távra szóló kölcsönről van szó: általában egy héttől akár 6 hónapig tartó futamidő választható, az ügyfelek körében a legkedveltebb a 3 hónapos periódus. A legtöbb zálogház csak ékszert és nemesfémet fogad be – az ügyfelek legalább 90 százaléka maga is ezzel tér be hozzájuk –, jóval kevesebben vannak a műszaki cikkeket vagy a speciális tudást igénylő szőrmét, bőrt, szőnyeget felvevő záloghelyek. Vélhetően a járműpiaci árak bizonytalanná válása, a használt kocsik elértéktelenedése nyomán az elmúlt években sokan felhagytak az autózálog-üzletággal, de a fővárosra szakosodott Zálogfiók Rt.-nél vagy a BÁV Rt.-nél erre is van mód (utóbbinál több megyeszékhelyen is).

Megfelelő fedezet esetén a legnagyobb zálogházak akár több tíz millió forintos kölcsönnyújtásra is képesek. A kölcsön mértéke a forgalmi árnál kisebb biztosítéki érték 50–80 százaléka lehet, függ a kézizálog továbbértékesítésének esélyétől, sőt származásától is (nem magyar fémjelű arany ékszert például több helyütt csak törtarany-áron vesznek be). A felszámított kamat jellemzően 26–28 százalék, napi kamatozással, ez a sokszor előre levont kezelési költséggel, esetleg tárolási, autónál értékbecslési és eredetvizsgálati díjjal együtt akár 40–50 százalékos teljeshiteldíj-mutatót (THM) is jelenthet.

Ha nincs pénz a zálogtárgy kiváltására, a futamidő általában többször is módosítható, de ez a kamaton kívül gyakorta újabb kezelési költséggel jár. A futamidő lejárta után a beadott javak jellemzően még hetekig kiválthatók, késedelmi díj fejében. Ha pedig egy tárgyért végképp nem jelentkezik gazdája (az arány a különböző piaci szereplőknél legfeljebb 5–10 százalék), a zálogház maga értékesíti tovább.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.