Excited young man in green coat posing against a gray wall and holding a fake mustache on his face
Élet-Stílus

Nem leszel kevésbé férfias, ha elmész szűrővizsgálatra!

24.hu
24.hu

2016. 12. 14. 10:35

Magyarországon évente 4500 új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal, hozzávetőlegesen 1500-an halnak meg emiatt minden évben.

Azonban ha egy férfi egészségtudatosan él: odafigyel táplálkozására, rendszeresen sportol és évente eljár szűrésre, nagy valószínűséggel megelőzi a betegség kialakulását.

Az elhízás jelentősen növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét és számottevően rontja a már meglévő betegség prognózisát.

– mondta Dr. Nyirády Péter.

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója az ideális testsúly elérését és a rendszeres testmozgást tartja a megelőzés legfőbb pillérének. Már napi húsz perc kerékpározás is több mint a harmadával csökkenti annak rizikóját, hogy egy férfi ebben a betegségben haljon meg. A prosztatarák elsősorban az 50 év felettieket érinti, és ebben a korosztályban a magyar férfiak kétharmada elhízott. A túlsúly nemcsak a prosztata rosszindulatú megbetegedésében játszik fontos szerepet, hanem a kór kimenetelét és a terápia hatékonyságát is jelentősen rontja. Az elhízott prosztatarákos férfiak esetében mind a sugárkezelés, mind a műtéti ellátás eredményessége rosszabb, mint azoknál a daganatos férfiaknak, akiknek testsúlya ideálisnak számít.  Emellett, elhízás esetén a tumor többnyire agresszívebb is, és nagyobb a kiújulás esélye is. A túlsúlyos betegek sebészeti szempontból is nagyobb kihívást jelentenek, továbbá a műtét utáni sikeres rehabilitáció és sebgyógyulás esélye is kisebb náluk – tette hozzá a szakember.

Magyarországon idén is szép számmal csatlakoztak a Movember mozgalomhoz. Az Ausztráliából 1999-ben induló kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára, a prosztatarák elleni küzdelemre.

Résztvevői egy hónapon át félreteszik a borotvát és megnövesztik bajszukat. Szembetűnő tevékenységükkel igyekeznek jelezni, hogy az erősebbik nem képviselőinek is törődniük kell egészségükkel.

A hazai „bajuszos” kampány 2009-ben vált ismertté, tavaly óta pedig hivatalosan, Movember Magyarország Egyesületként működik. Elnöke a törekvés meghonosítója, Honti Dániel, aki úgy gondolja, a hiúság és a büszkeség lehet a két legfőbb oka, hogy a férfiak nem veszik kellőképpen komolyan a betegség kockázatát.

Mi azt szeretnénk elérni, hogy a férfi egészség egy menő dolog legyen, bátran járjanak el a vizsgálatokra . Nem csak hősökké válunk, hanem saját hősünk is leszünk azáltal, hogy megmentünk másokat és saját magunkat.

A korai diagnózis kulcsfontosságú, ennek jegyében a Movember Magyarország Egyesület 2016 második felében útjára indította a Prosztata Kommondót, amelynek lényege, hogy különféle egészségnapokon, rendezvényeken és eseményeken egy egészségügyi szakvizsgával rendelkező személyzetet biztosítanak, akik PSA (a vérből kimutatható prosztata specifikus antigén) szűrést, tájékoztatást végeznek. A vizsgálatok költségeit most is az év közben összegyűjtött adományokból fedezték, így a részvétel minden esetben díjmentes volt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.