Belföld

Életveszélyes kémények: az állampolgárra tolnák a felelősséget

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint a kormány nem foglalkozik a szakma javaslataival.

Az állampolgárra tolná a felelősséget a kormány december elsejétől, ha családi házban lakik és nem rendeli meg a kémény ellenőrzését – írja a Népszava. A belügyminiszter törvénymódosító javaslatának már csak a végszavazása van hátra. Az igazságügyi bizottság hétfői ülésén a kormánypárti többség lesöpörte azokat az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokat, amelyek visszavonták volna a kötelező kéményvizsgálat megszüntetéséről szóló módosítást.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten még tagadta, hogy létezne ilyen módosító indítvány, arról beszélt, hogy az új építésű, használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások és házak esetén nem kellene olyan gyakran ellenőrizni a korszerű technológiával épült fűtési, szellőző és kéményrendszert, mint a több évtizede épült ingatlanoknál. Szerinte a Belügyminisztériumban csak arról gondolkodtak, hogy az új ingatlanok esetében ritkább lenne a kötelező vizsgálat.

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint azonban a törvénytervezetben nincs ilyen kitétel. Vámos Csaba azt mondta, az indítvány nem tesz különbséget régi és új ingatlan között, és az sem világos, hogy meddig számít újnak egy családi ház és a fűtési rendszere. A szakszervezeti elnök elmondta: a szakma javaslatait többször elküldte a Miniszterelnökséghez és a belügyi tárcához is, de egyetlen betű sem került a törvényjavaslatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik