Belföld

Minden tizedik kémény ellenőrizetlen

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 09. 28. 11:23

Részletesen ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kéményellenőrzések mikéntjét a 2013-2015 közötti időszakra vonatkozóan. A végkövetkeztetés szerint a megbízott kéményseprő cégek nem látták el szabályszerűen közfeladatukat.

Az ellenőrzés kizárólag a 2016. júliusi jogszabályi változás előtti időszakot érintette. Ekkor került 17 megye kéményseprő-ipari közszolgáltatása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatkörébe.

Az ÁSZ tájékoztatás szerint a feladatellátásért felelős önkormányzatok a vonatkozó rendeleteket megfelelően alkották meg, a közszolgáltatási díjak felülvizsgálata szabályszerűen történt. A közszolgáltatási szerződéseket szabályszerűen kötötték meg. A katasztrófavédelmi igazgatóságok összességében ugyancsak megfelelően vezették a közszolgáltatók nyilvántartását. A hatósági ellenőrzéseket többségében az előírt gyakorisággal elvégezték és szabálysértés esetén a jogszabálynak megfelelően jártak el.

Viszont a megbízott közszolgáltató cégek az ellenőrzési és tisztítási feladatokat, a megrendelt felülvizsgálatokat hiányosan és nem szabályszerűen végezték. A társaságok több esetben hiányosan, vagy egyáltalán nem értesítették a lakosságot a kémények kötelező ellenőrzéséről. Továbbá a kötelező ellenőrzés meghiúsulásakor a jogszabály előírásai ellenére, több esetben nem értesítették a tűzvédelmi hatóságot.

Az ÁSZ kérdőíves felmérést is készített az ellenőrzött időszakról, amiből az jött ki, hogy 2015-ben hét százalékban elmaradt, további négy százalékban vélhetően elmaradt a kötelező kéményellenőrzés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Moszkva, 2018. július 16.
Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök (b) szakadó esőben megy le a pályáról az ünneplő francia válogatott mellett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság Franciaország - Horvátország döntő mérkőzése után a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. július 15-én. Franciaország 4-2-re győzött. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

A horvát elnöknő Modricékat is felülmúlta

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.