Belföld

Minden tizedik kémény ellenőrizetlen

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 09. 28. 11:23

Részletesen ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kéményellenőrzések mikéntjét a 2013-2015 közötti időszakra vonatkozóan. A végkövetkeztetés szerint a megbízott kéményseprő cégek nem látták el szabályszerűen közfeladatukat.

Az ellenőrzés kizárólag a 2016. júliusi jogszabályi változás előtti időszakot érintette. Ekkor került 17 megye kéményseprő-ipari közszolgáltatása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatkörébe.

Az ÁSZ tájékoztatás szerint a feladatellátásért felelős önkormányzatok a vonatkozó rendeleteket megfelelően alkották meg, a közszolgáltatási díjak felülvizsgálata szabályszerűen történt. A közszolgáltatási szerződéseket szabályszerűen kötötték meg. A katasztrófavédelmi igazgatóságok összességében ugyancsak megfelelően vezették a közszolgáltatók nyilvántartását. A hatósági ellenőrzéseket többségében az előírt gyakorisággal elvégezték és szabálysértés esetén a jogszabálynak megfelelően jártak el.

Viszont a megbízott közszolgáltató cégek az ellenőrzési és tisztítási feladatokat, a megrendelt felülvizsgálatokat hiányosan és nem szabályszerűen végezték. A társaságok több esetben hiányosan, vagy egyáltalán nem értesítették a lakosságot a kémények kötelező ellenőrzéséről. Továbbá a kötelező ellenőrzés meghiúsulásakor a jogszabály előírásai ellenére, több esetben nem értesítették a tűzvédelmi hatóságot.

Az ÁSZ kérdőíves felmérést is készített az ellenőrzött időszakról, amiből az jött ki, hogy 2015-ben hét százalékban elmaradt, további négy százalékban vélhetően elmaradt a kötelező kéményellenőrzés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.