Belföld

Itt vannak az idei felvételi ponthatárok

Ebben az évben is a felvi.hu tette közzé a 2017 szeptemberében induló képzések felvételi ponthatárait.

Idén is voltak bőven magas ponthatárok, a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi tanulmányok szakra 465 ponttal lehetett bekerülni.

Nemzetközi gazdálkodás szakra 461 pont kellett, a gazdálkodás és menedzsment szakhoz pedig 447 pont szükséges. Nem csak a gazdasági szakokhoz kellett sok pont, a BME mechatronikai mérnöki szakára is 454 ponttal lehet bekerülni.

Az általános orvosi szakokon csökkent a ponthatár tavalyhoz képest Budapesten és Debrecenben is, a fővárosban 436, a Debreceni Egyetemen 418 pontra volt szükség.

Van, ahol 480 pont kellett

Esőben is sokan úsztak a boldogságban az idei Pont Ott Partin
Kihirdették a felvételi ponthatárokat, a Pont Ott Partin pedig az eső ellenére is sokan várták a nagy pillanatot.

Jogon az ELTE-n és a Debreceni Egyetemen is 460 pont kellett, Pécsen 465 pont volt elegendő, a Szegedi Tudományegyetemen még ennél is több, 467 pont volt elegendő a bejutáshoz.

Meglepetések is voltak, például az ELTE matematika-latintanár szakán, ahol 480 pontot kellett teljesíteni a bekerüléshez.

A ponthatárok itt megtekinthetők.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során 105 868-an nyújtottak be érvényes jelentkezést a magyarországi felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések valamelyikére.

A Corvinus Egyetem 3352 hallgatót vett fel az általános felvételi eljárásban a szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzéseire. Hat képzésen az átlagpontszám a 470 pontot is meghaladja, míg további 15 szakon 450 pont feletti a bekerült hallgatók átlagpontszáma.

Az ELTE a legnépszerűbb

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a 2017-es felvételi eljárásban: 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben, köztük több mint 2300-an pedagógusképzésben. Az ELTE-n a legmagasabb ponthatár 480 volt, ezt matematika-latintanár szakon kellett elérni.

Az egyetemre z általános felvételi eljárásban kínált képzésekre összesen 36 046 jelentkezés érkezett, amelyből 12 941 volt első helyes. A felvételi eredmények szerint 8776 hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen szeptemberben. Tavaly a júliusi általános felvételi eljárás során 8278 fő nyert felvételt. A gólyák 81 százaléka nappali tagozatos lesz, 80 százalékuk alap- és osztatlan képzésben vesz részt.

Fotó: 24.hu / Bielik István

A jelentkezők 15 százaléka egyetlen képzést, hasonló arányuk (17 százalék) két képzést, legnagyobb csoportja, 39 százaléka pedig három képzést jelölt meg. Négy vagy ennél több képzést 29 százalékuk jelölt meg. A megjelölt képzések száma átlagosan 3,3, ami megegyezik a 2016-os értékkel.

Pontszámítás

Ahhoz hogy bármilyen egyetemre vagy főiskolára bekerülhessen egy diák, minimum 280 pontot össze kell gyűjtenie. Összesen 500 pontot lehet elérni, amiből 200 pontot érnek az érettségik, és szintén 200-at a középiskolai érdemjegyek. 100 pluszpont szerezhető emelt szintű érettségivel, versenyeredménnyel vagy nyelvvizsgával.

A jelentkezők döntő többsége, mintegy kétharmada (67 százalék) alapképzést írt be első helyként. A jelentkezők (a meghirdetett képzések nagyon alacsony számának megfelelően) mintegy 5 százaléka a felsőoktatási szakképzést, 11 százaléka az osztatlan mesterképzést, 17 százaléka a mesterképzést választotta első helyen. A képzési területek között a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési területek voltak a legnépszerűbbek.

Van még esély, ha nem sikerült

A hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti helyszíne a fővárosi Rio Budapest. A diákokat koncertekkel, sportolási lehetőségekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel várják. Utóbbiakon szó lesz a sikeres nyelvtanulásról, a karrierépítésről, a hallgatói bevételi forráslehetőségekről, a diákhitelről és a családalapításnak a felsőoktatási évek alatti támogatásáról.

Ha valakit nem vettek fel a kívánt helyre, van még esély, hiszen pótfelvételivel is bejuthat a választott szakára. A pótfelvételi eljárás jelentkezési határideje augusztus 7., a ponthatárokat augusztus 25-én hirdetik majd ki.

Az idei felvételi eljáráson a legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment alapszak volt, ezt követte a mérnökinformatikus és az óvodapedagógus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik