Belföld

Megmérgeztek egy nőt egy budapesti kórházban – meghamisították a kezelőlapot

Meghamisították a gyanú szerint azokat az orvosi dokumentációkat, amelyek alapján egy idős nő halálát vizsgálták a rendőrök. Emiatt a rendőrök most feljelentést tettek a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.

A Zsaru magazin cikke szerint a 88 éves asszony még január 30-án került be súlyos szívpanaszokkal egy budapesti kórházba, ahol másnap meghalt. A gyanú szerint a halálát – gondatlanság miatt – mérgezés okozta. Az asszonyt a kardiológiai osztályon vizsgálták, majd másnap áthelyezték a belgyógyászati és gasztroenterológiai osztályra. Ott vesztette életét légzési és keringési elégtelenségben.

A hozzátartozók kezdeményeztek hatósági eljárást, és az igazságügyi boncolás utáni szakértői vizsgálatok megállapították: az áldozat halálát mérgezés okozta. Mint kiderült, az asszony olyan fájdalomcsillapítót kapott, amely hatóanyaga opiát. Ez toxikus koncentrációban volt kimutatható, ráadásul ismeretlen körülmények között került a szervezetébe, a kórházból bekért orvosi dokumentációban ugyanis nem volt nyoma annak, hogy alkalmazták  a szert a kezelésében.

Az ügyben foglalkozás körében, halált okozó veszélyeztetés vétségében indult eljárás, ismeretlen tettes ellen. A nyomozók adatgyűjtésbe kezdtek és tanúkat hallgattak ki és szakértői véleményeket kértek be.

Így derült ki, hogy az asszony halála napján több orvostól is gyógyszeres terápiát kapott:

    • a nappali ügyeletes orvos a beteg számára előírt kezelést nem tüntette fel a lázlapon, és nem szólt a műszakját kezdő kollégájának sem.
    • az éjszakai ügyeletes doktornő ugyanazt a kezelést rendelte el, a szert az ápolónő adta be a betegnek. A dokumentálás ezúttal is elmaradt.
    • Az éjszakás ápoló – mivel a többi beteg panaszkodott fájdalmaival küszködő társukra – önhatalmúlag, orvos tájékoztatása vagy utasítása nélkül kapszulában, majd injekcióban újabb adag fájdalomcsillapítót adott be a nőnek.

– a rendőrség szerint ez vezetett az áldozat halálához. A két szakorvos ellen veszélyeztetés vétségével, míg a betegápolót foglalkozás körében, halált okozó veszélyeztetés vétségével gyanúsították meg, az ügyet pedig április közepén le is zárták vádemelési javaslattal.

A lap szerint azonban

az eljárás alatt kiderült, hogy a beteg kórházi kezelésére vonatkozó orvosi dokumentációt – miután a nyomozók bekérték – a belgyógyászati osztály főnövérének utasítására, az ő jelenlétében átírták, meghamisították és azt írták bele, amit ő kért, “így hiányos, valótlan tartalmú iratokat küldtek meg a rendőrségnek”, ez pedig – mint azt fent már írtuk – további bűncselekmények gyanúját veti fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik