Belföld

Újabb nemzetközi felmérésen hasalt el Magyarország

orvosi köpeny (Array)
orvosi köpeny (Array)

Tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorában, még a sereghajtó Görögország is leelőzött minket – írta meg a napi.hu. Hozzáteszik: a 35 ország egészségügyét górcső alá vevő EHCI hat területet vizsgál részletesen, indikátoronkénti pontozással. A betegjogok érvényesülését 12, az ellátás hozzáférhetőségét 6 indikátorral jellemzik, a gyógyítás eredményességét 9 szempont szerint összegzik, a rendszer finanszírozottságát és a szolgáltatások skáláját 8, a megelőzés területét és a gyógyszerellátást 7-7 szempont alapján minősítik.

Az indexet a stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet teszi közzé. Mint kiderül, a válság hatására enyhén, de észrevehetően nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban Európa-szerte, a fejlődés ellenére még mindig túl sok országban ragaszkodnak az egészségügyi finanszírozás nem hatékony módjához, az egészségügyben jó eredményeket felmutató országok gyakorlatának követése helyett.

Csehország kilőtt, mi nem

A 2016-os indexben 11 ország – mindegyik nyugat-európai – ért el több mint 800 pontot a lehetséges 1000-ből és a lista történetében először, tehát 2005 óta első alkalommal két ország is áttörte a 900-as határt, a listavezető Hollandia 927 pontot teljesített, Svájc pedig 904 pontot szerzett.

A lap összesítése szerint Csehország rendkívül jól teljesített: az első kelet-közép-európai ország, amelyik felzárkózott a jól teljesítő nyugat-európai országokhoz, 2016-os 780 pontja mindössze 6 ponttal kevesebb, mint az őt megelőző Svédország összpontszáma.

Magyarország 575 ponttal a 30. a 2016-os EHCI listán, azaz három hellyel került lejjebb a ranglistán hazánk a  2015-ös évhez képest. A 2015-ben 567 pontos eredménnyel még két hellyel Magyarország mögött álló Lettország 2016-ban 589 pontot ért el, amellyel megelőzte hazánkat, miként az egy évvel korábban és 2016-ban is a sereghajtók közé tartozó Görögország is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik