orvosi köpeny (Array)
Belföld

Újabb nemzetközi felmérésen hasalt el Magyarország

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 31. 12:09

Tavalyhoz képest újabb három hellyel hátrébb került Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) rangsorában, még a sereghajtó Görögország is leelőzött minket – írta meg a napi.hu. Hozzáteszik: a 35 ország egészségügyét górcső alá vevő EHCI hat területet vizsgál részletesen, indikátoronkénti pontozással. A betegjogok érvényesülését 12, az ellátás hozzáférhetőségét 6 indikátorral jellemzik, a gyógyítás eredményességét 9 szempont szerint összegzik, a rendszer finanszírozottságát és a szolgáltatások skáláját 8, a megelőzés területét és a gyógyszerellátást 7-7 szempont alapján minősítik.

Az indexet a stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet teszi közzé. Mint kiderül, a válság hatására enyhén, de észrevehetően nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban Európa-szerte, a fejlődés ellenére még mindig túl sok országban ragaszkodnak az egészségügyi finanszírozás nem hatékony módjához, az egészségügyben jó eredményeket felmutató országok gyakorlatának követése helyett.

Csehország kilőtt, mi nem

A 2016-os indexben 11 ország – mindegyik nyugat-európai – ért el több mint 800 pontot a lehetséges 1000-ből és a lista történetében először, tehát 2005 óta első alkalommal két ország is áttörte a 900-as határt, a listavezető Hollandia 927 pontot teljesített, Svájc pedig 904 pontot szerzett.

A lap összesítése szerint Csehország rendkívül jól teljesített: az első kelet-közép-európai ország, amelyik felzárkózott a jól teljesítő nyugat-európai országokhoz, 2016-os 780 pontja mindössze 6 ponttal kevesebb, mint az őt megelőző Svédország összpontszáma.

Magyarország 575 ponttal a 30. a 2016-os EHCI listán, azaz három hellyel került lejjebb a ranglistán hazánk a  2015-ös évhez képest. A 2015-ben 567 pontos eredménnyel még két hellyel Magyarország mögött álló Lettország 2016-ban 589 pontot ért el, amellyel megelőzte hazánkat, miként az egy évvel korábban és 2016-ban is a sereghajtók közé tartozó Görögország is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.