Belföld

Ne kúrálja torkát tiszafateával, mert belehal!

Egy pazar recept kering a neten a tiszafateáról, ami lerendezi a torokfájást. De vigyázat, azon az áron végez a torokfájással, hogy az egész beteget is megölheti!

Belehalhatunk a tiszafából készült teába, amit életmódoldalak ajánlgatnak mostanában a neten – írja az Index az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) állásfoglalására hivatkozva. Az említett oldalakon torokfájás ellen ajánlják a tiszafa-főzetet.

Az OGYÉI szerint a közönséges tiszafa vagy tiszafenyő a magköpeny kivételével mérgező, felhasználása kifejezetten veszélyes. Fogyasztás után izgatottság, hányás, hasmenés jelentkezhet, majd izomrángások, görcsök, nehézlégzés alakulhatnak ki. Keringési és légzési zavarok is előfordulhatnak, ezek eszméletvesztéshez, szívelégtelenséghez, sőt halálhoz is vezethetnek.

Az intézet arra kér mindenkit, hogy körültekintően járjon el a netes receptekkel kapcsolatban. Hozzáteszik, a “laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik