Nagyvilág

Gyilkos vodka terjed

hamis vodka (vodka, hamisítvány, )
hamis vodka (vodka, hamisítvány, )

Az ünnepi szezonban Nagy Britannia több pontján bukkant fel nevetségesen olcsó, de mérgező vegyületekkel teli, hamis szesz.

Országos figyelmeztetést adtak ki az alkoholkereskedéseknek Nagy-Britanniában, miután több ezer palacknyi hamis, súlyosan mérgező vegyületeket tartalmazó vodka bukkant fel az ország több pontján – írja a Telegraph.

A hatóságok az után döntöttek a riasztás mellett, hogy három lutoni boltban 169 üveg hamis vodkát foglaltak le, miközben egy rajtaütés során felszámoltak egy illegális szeszgyárat Derbyshire közelében. A zugfőzdében húszezer üres palackot, a megtöltésükhöz szükséges gépeket és üres fagyállós kannákat találtak.

Később nagy mennyiségű hamis Smirnoff vodkát foglaltak le Somersetben. Az ital olyan vegyszert is tartalmazott, amit fagyállókészítéshez használnak.

A lutoni lefoglaláskor egy helyesírási hiba vezette nyomra a hatóságokat. Az egyenruhások azt szúrták ki, hogy a Komissar és a Glen’s márkájú vodkák egy részének a címkéjére a „palackozott” szót „bottled” helyet úgy írták: „botteled”. A lefoglalt készletből vett minták közül háromban is nagy mennyiségű izopropanolt (ipari oldószert), és butanolt (festékoldót) mutattak ki.

A hatóságok arra kérték a vásárlókat, hogy az olcsó szeszesitalokkal kapcsolatban ne dőljenek be a vámmentes áru meséjének, mert az esetek túlnyomó többségében hamis és esetlegesen mérgező italról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik