Belföld

Temetik a szociális temetést

temetkezés (Array)
temetkezés (Array)

2017-re halasztja a szociális temetés bevezetését a kormány - értesült a Népszabadság. A lap szerint a temetkezési szakmát is meglepte a döntés, amelyet egy salátatörvénybe rejtett módosítással hoztak. Úgy tudni, a csúszás azt is jelentheti, hogy a kabinet végleg lemond a sokat bírált kezdeményezéséről.

A többek által vitatott szociális temetés ötletét még 2013-ban vetette fel a kormány. Eszerint azok a családok, amelyek nem tudják állni elhunyt rokonuk búcsúztatási költségeit például sírásással válthatnák meg az ingyenes temetkezési helyet. A bevezetést először 2015-re halasztották. 

A választások után újra napirendre került az ügy, de többen tiltakoztak az intézmény ellen. Például több helyen nem jelöltek ki “szegényparcellákat”, vidéki polgármesterek és a szakma is ellenállt.

Az újabb halasztásra egyébként nem számítottak a vállalkozók, ők továbbra is azt szorgalmazzák, hogy román és lengyel mintára vezessék be az alanyi jogon járó állami temetési támogatást, ami szerintük nem is lenne drágább a szociális temetéseknél.

A szociális parcellák kialakítására egyébként már több helyen felkészültek, időt és pénzt nem spórolva. A rákoskeresztúri Új köztemetőben például 150 millió forintot költöttek a szükséges infrastruktúra kialakítására – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik