Tudomány

Mik ezek a furcsa foltok a sportolókon az olimpián?

Adam Pretty/Getty Images
Adam Pretty/Getty Images

Az olimpiai közvetítéseket nézve számos sportoló, főleg úszó hátán látni pirosas-feketés köröket. Ezek a furcsa nyomok azonban nem sérülések, hanem egy több ezer éves, kínai eredetű, de a középkorban a világon szinte minden kultúrában elterjedt gyógymód eredményei, írja az IFLScience.

A köpölyözésnek nevezett gyógymód úgy fest, hogy gömbölyű, felmelegített üvegcséket helyeznek az ember, esetünkben a sportoló bőrére. Az üvegbe szorult levegő lehűl, ez enyhe vákuumot hoz létre, aminek a szívó hatása odatapasztja az üveget a bőrhöz. Ennek hatására a hajszálerek eltörnek, ami zúzódásszerű nyomokat hagy – ezt látni a sportolókon.

A terápiával élő olimpikonok szerint ez serkenti az adott helyen a vérkeringést, és a test természetes öngyógyító folyamatait.

Sportolóknál az izmok regenerálására, apró sérülések kezelésére és fájdalomcsillapításra használják. Az átlagembereknél úgy tartják, a fejfájás és migrén, a magas vérnyomás és a nőgyógyászati ​​rendellenességek kezelésére is hatásos lehet.

Az Index hozzáteszi, hogy a technika elég megosztó, ugyanis nincs egyértelmű tudományos kutatás annak hatékonyságáról. A legátfogóbb tanulmány 2012-ben készült, ebben 18 év alatt lefolytatott 135 kísérletsorozat eredményeit elemezték ausztrál és kínai kutatók. Ez alapján ugyan néhány területen valóban meghaladta a placebó eredményeit a köpölyözés hatékonysága, a legtöbb esetben nem volt szignifikáns eltérés.

Ugyanakkor a sportorvosi stábok minden bizonnyal pont a placeboeffektust használják ki a sportolók kezelésében: azt, hogy ha valamiről elhisszük, hogy hatásos, hatóanyag nélkül is át tudja verni az agyunk a testünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik