Tudomány

A világ legöregebb borát találták meg Spanyolországban

Daniel Cosano et al.
Daniel Cosano et al.

A világ legöregebb borát találták meg egy római kori sírban, Spanyolországban – írja az Arkeonews. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, az ősi temetkezési helyre 2019-ben bukkant rá egy család, miközben felújítási munkálatokat végeztek a házukon.

Az építményben összesen 8 sírfülke foglalt helyet, közülük 6-ban urnák is voltak, amelyek elhamvasztott emberek maradványait és egyéb anyagokat őriztek. Közülük az egyikben 5 liternyi pirosas színű folyadékot találtak, amelyről a vizsgálatok után kiderült, hogy a spanyol sherry nevű desszertborhoz hasonló, fehérszőlőből készült bor.

Ez az ital a Krisztus utáni első századból származik, vagyis mintegy 2000 éves, ezzel pedig a legősibb folyékony állapotban fennmaradt bor, amelyet valaha találtak.

Ezelőtt egy 1700 éves bor számított a legrégibbnek, amelyet még 1867-ben fedeztek fel Németországban. A régészek szerint az a tény, hogy ilyen sokáig megmaradnak ezek az ókori italok, arról árulkodik, hogy a rómaiak remekül értettek ahhoz, hogy hogyan kell tárolni és tartósítani a bort.

A szakértők azt is elárulták, hogy a római temetkezési hagyományoknak szerves része volt a bor, gyakran előfordult, hogy az urnákba helyezett hamvakra öntöttek az alkoholos italból. Ezzel az eljárással próbálták segíteni az elhunytat, hogy egy jobb világba léphessen.

Kapcsolódó
Ötezer éves bort találtak egy egyiptomi királynő sírjában
Több száz urna került elő egy ősi sírból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik