Tudomány

Ötezer éves bort találtak egy egyiptomi királynő sírjában

MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Több száz lezárt urnát fedeztek fel Meritneith ősi sírjában, Egyiptomban – írja a Heritage Daily. Meritneith egy ókori egyiptomi királyné volt, aki régensként uralkodott az első dinasztia idején, és egyes bizonyítékok szerint ő lehetett az első női fáraó. A fennmaradt régészeti leletek alapján a történészek úgy vélik, hogy a Krisztus előtt 3000 környékén országló Dzset fáraó felesége és Den fáraó anyja volt.

Meritneith sírját még 1900-ban fedezte fel Flinders Petrie az egyiptomi Abüdoszban. Petrie egy nagy központi sírkamrát tárt fel, amelyet több sornyi kisebb hant vett körül, valamint legalább 40 másik sír, amelyekbe a királyné szolgálóit temették.

A mostani ásatások során több száz lezárt urnát találtak a lelőhelyen, amelyekben 5000 éves bor nyomait azonosították.

A régészeti munkálatok emellett új információkat hoztak felszínre Meritneith életéről és uralkodásáról is. A kutatók kőtáblákra bukkantak a sírban, amelyen a feliratok azt írták, hogy az uralkodónő irányította a központi állami hivatalokat. Ez megerősíti azt az elméletet, hogy Meritneith fáraó volt.

Idén nem ez volt az első izgalmas felfedezés, amelyet a régészek Egyiptomban tettek: év elején arról érkezett hír, hogy egy több ezer éves uralkodói sírt találtak, szeptemberben pedig egy elsüllyedt templomra bukkantak, valamint számos rejtett termet tártak fel egy piramisban.

Kapcsolódó
Rejtett részleteket találtak ősi festményeken
Szemmel nem látható elemeket fedtek fel a kutatók ókori egyiptomi képeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik