Tudomány zöldövezet

Fotókért rángatták le a medvebocsokat a fáról

Joe McDonald / Getty Images
Joe McDonald / Getty Images

Emberek egy csoportja egy fáról rángatott le két feketemedve-bocsot Észak-Karolinában, hogy fotókat készítsenek velük – írja az IFLScience. Az esetről videó készült, az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás.

A hatfős csoport április 18-án fogta be az állatokat. A helyszínre a Buncombe megyei seriffhivatal megkeresésére szálltak ki az állami vadvédelmi hivatal szakértői, mint kiderült, a bocsok elmenekültek, az egyik példány pedig megharapott valakit.

Az egyik medvét utóbb megtalálták, és rehabilitációs központba szállították, a másikat viszont még keresik.

Ashley Hobbs vadvédelmi tiszt szerint a befogott bocs levertnek és rémültnek tűnt. A szakértők abban bíznak, hogy a másik egyed megtalálta anyját, egyedül ugyanis nincs esélye a túlélésre.

A fekete medvék egész Észak-Amerikában előfordulnak. Tavasszal az anyaállatok utódaikkal együtt bújnak elő odújukból, a kicsik ilyenkor először tapasztalják meg a külvilágot, és nagyban függnek anyjuktól. Nem ritka, hogy a nőstény táplálékot keresve magukra hagyja bocsait valamilyen védett helyen, például egy fán, a kicsiket – más vadállatokhoz hasonlóan – ugyanakkor szigorúan tilos megközelíteni.

A medvék megzavarása nemcsak az emberekre, hanem magukra az állatokra is veszélyes. A közelben lévő anya a bocsokat védve támadhat, és az is előfordulhat, hogy az emberrel való interakció miatt végül magára hagyja az utódokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik