Tudomány

Két hullámban, esőkkel jön a lehűlés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Április végére ismét visszatért a nyárias idő, e periódus csúcspontja a keddi nap volt zavartalan napsütéssel és 23-27 fokos maximumokkal. A szerdán is hasonlóan alakul, jellemzően csak fátyol- és gomolyfelhőket láthatunk az égen, és alig 1-2 fokkal lesz hűvösebb, amit meg sem fogunk érezni.

Este aztán minden megváltozik, Délnyugat-Európa felől egy nedves levegőt hordozó ciklon indul a kontinens közepe felé, zivatarok alakulnak ki. Ettől kezdve pedig a változékony, esős idő lesz a meghatározó, jelentős lehűléssel

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az első csapadékhullám átvonul rajtunk a csütörtökre virradó éjszaka, a legtöbb eső a nyugati és a középső országrészben várható, keletre alig jut. Nappalra az egész lecseng, az eső és a felhők hatására azonban a nyárias időnek búcsút mondhatunk.

Csütörtök délután aztán újabb hullám érkezik: a vonalba rendeződött zivataroknak köszönhetően komoly viharok alakulnak ki. Pénteken szinte egész nap esni fog, de az égiháború lecsillapodik, néhány zivatar mellett inkább zápor és eső várható.

A következő napokban 20-22 fokos maximumokra számíthatunk, pénteken a zárt felhőzet miatt sok helyen még 20 fokig sem melegszik a levegő.

Hétvégén is változékony, esős marad az idő, de sok napsütés mellett, a legmelegebb órákban a 20 fok feletti tartományban lesz a hőmérséklet. Ugyanezt mondhatjuk a jövő hét első napjairól is, a komótosan haladó ciklon május 7. környékén hagyja el térségünket. A jelenlegi számítások szerint a helyébe viszont hűvös, északi levegő áramlik, a csúcshőmérséklet 15-20 fok körül alakul, és ennek a lehűlésnek egyelőre nem látszik a vége.

Kapcsolódó
Jönnek a viharok: figyelmeztetés négy vármegyére
Késő délutántól érkeznek a zivatarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik