Tudomány

Moszat állhat a Bermuda-háromszög legendájának hátterében

Federica Grassi / Getty Images
Federica Grassi / Getty Images

A Bermuda-háromszög legendáját szinte mindenki ismeri, a hagyomány szerint a Florida, Bermuda és Puerto Rico között található, lazán meghatározott háromszögben az idők során rengeteg hajó és repülőgép tűnt el titokzatos módon. A rejtélyre az idők során számos magyarázat született.

A Bermuda-háromszög a Sargasso-tengeren fekszik, ezt, az Észak-Atlanti-óceánon található tengert áramlatok határolják. Egyes vélemények szerint a tenger adottságai részben megmagyarázhatják a legendát – írja az IFLScience.

1492-ben a Santa Maria, fedélzetén Kolumbusz Kristóffal, társhajóival együtt elakadt a Sargasso-tengeren a szélhiány miatt. A három napig tartó sodródás során nagy mennyiségű golffűvel találkoztak. A golffű sűrű, barna tengeri moszat, amely lebegve képes szigetszerű tömegekké összeállni az óceánban.

Az alga rohadva tojásszagot áraszt, és veszélyes lehet az emberre, többek között légzési nehézséget, zavartságot, hányingert, vérnyomás-növekedést, sőt akár eszméletvesztést is okozhat. Nagyobb mennyiségben a rothadó golffű által termelt hidrogén-szulfid görcsöket, szívinfarktust vagy halált idézhet elő.

A Santa Maria legénysége a moszatot meglátva attól tartott, hogy zátonyra futnak, vagy az anyagba gabalyodva elsüllyednek. A Sargasso-tenger a golffű mellett kísértetiesen csendes szelei miatt vált ismertté.

A Bermuda-háromszög legendája részben abból eredhet, hogy az első hajósok féltek a szélcsendtől és az algatömegtől.

A nyugodt tenger a korai hajók eltűnésére magyarázatot adhat, sok szakértő szerint pedig a későbbiekben már nem is beszélhetünk valódi rejtélyről.

A Bermuda-háromszögben statisztikailag nem veszett el több hajó vagy repülő, egyszerűen arról van szó, hogy rendkívül forgalmas a térség, ami az eltűnések számát is növeli. A legenda erősödéséhez a média is nagyban hozzájárulhatott, hiszen a híradásokban rendszeresen kiemelték, ha egy járműnek épp a régióban veszett nyoma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik