Tudomány zöldövezet

Mikor ereszti le a szennyvizet? Az okos vízhálózat ezt is tudja

Getty Images
Getty Images
Talán bele sem gondolunk, hogy a vízhasználat milyen jelentős energiafogyasztással jár. Szerencsére van módszer az energiahatékonyság növelésére: a legújabb technológiák, az okosberendezések, a mesterséges intelligencia nyújthatnak segítséget. Ezekről a témákról beszélgettünk a Zöldövezet adásában Mohácsi Péterrel, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. digitális megoldásokért felelős üzletfejlesztési vezetőjével.

Víz és energia: e két szó hallatán az emberek többsége vízerőművekre, a vízenergia hasznosítására asszociál, pedig a vízhasználat energetikai szempontból nemcsak a termelés, hanem a fogyasztás oldalán is megmutatkozik. A szennyvíz kezelése vagy a mezőgazdaság vízhasználata például jelentős energiafogyasztással jár.

A Zöldövezet podcast legújabb adásában a vonatkozó kihívásokat és megoldásokat jártuk körbe Mohácsi Péterrel, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. digitális megoldásokért felelős üzletfejlesztési vezetőjével. Mint a beszélgetésből kiderült, a vízhálózat energiahatékonyságának növelésében az okos megoldásoknak, a mesterséges intelligenciának kiemelt szerep jut.

Mohácsi Péter szerint az energiahatékonyság javítása a gépeknél kezdődik: először megfelelő berendezéseket kell telepíteni, ezután pedig jöhet az okos működtetés, amely lényegében az egyes állomások összehangoltságát foglalja magába. Ha például eső közeleg, a szennyvíztovábbító rendszer felkészülhet a közelgő csapadékra, és eloszthatja a vizet az átemelő szivattyú állomások között, ezzel segítve az esővel való megküzdést. A rendszer emellett akár azt is megtanulhatja, hogy a lakók mikor szokták leereszteni a szennyvizet, mikor érkeznek haza, így ennek megfelelően végezhet előkészületeket, optimalizálást.

A szakértő kiemelte: a szennyvíztelepen belül a mesterséges intelligencia a meglévő berendezéseket gyakorlatilag robotpilótaként képes a legoptimálisabban működtetni, ennek hatására pedig a telep kevesebb energiát és vegyszert igényel. Egy ilyen rendszer számos előnye közül az egyik az, hogy akár okostelefonos alkalmazáson keresztül is monitorozható, ilyet a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. is kínál.

A vállalatnál a fókusz a vízügyi kihívások megoldásán van, ehhez innovatív és intelligens technológiákat használnak fel. A cég a legváltozatosabb alkalmazási területeken nyújt segítséget a szennyvízkezeléstől az energetikai kérdésekig, és többek között a fent taglalt okosrendszerekkel is foglalkozik. A Xylem például saját szivattyúihoz gyári vezérlő egységeket is szállít, amelyek felhőalapú kapcsolódással vannak ellátva. A szolgáltatáshoz az applikáción keresztül lehet becsatlakozni, és így online is hozzáférhet az ügyfél a rendszer adataihoz. A megközelítésnek köszönhetően nemcsak a már meglévő hibák, hanem a közelgő problémák is detektálhatóak.

Miként fogyaszt a vízrendszer energiát? Hogy áll a magyarországi vízhálózat hatékonysága világviszonylatban? Merre tart a hazai digitalizáció? Mitől lesz okos egy szivattyú? Milyen módokon csökkentheti egy háztartás saját energiahasználatát? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphat a hallgató Mohácsi Pétertől a Zöldövezet vonatkozó adásában.

Kapcsolódó
Már a vízhálózatot is mesterséges intelligencia ellenőrizheti
Miként fogyaszt energiát a vízhálózat, és milyen okos megoldásokkal tudjuk fokozni a hatékonyságot? Mohácsi Péterrel, a Xylem Water Solutions Magyarország Kft. digitális megoldásokért felelős üzletfejlesztési vezetőjével beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik