Tudomány

Rejtély, hogyan került a világháborús hajó egy tó fenekére

JOSH EDELSON / AFP
JOSH EDELSON / AFP

Egy apadó kaliforniai víztározóból került elő egy, a második világháború idején használt hajó – írja az IFLScience.

Egyelőre nem tisztázott, hogy miként került a tóba a roncs.

A Shasta-Trinity Nemzeti Park a hétvégén számolt be a furcsa esetről, amely tavaly ősszel történt. A Shastai-tó 2021 nyarán elkezdett kiszáradni, a folyamat hatására kerültek elő a partraszállító jármű maradványai.

A park a Facebookon azt írta, a roncs elmozdítása során festett számokat fedeztek fel a rámpáján. A 31-17-es jelzés arra utalt, hogy a hajó a USS Monroviához tartozott.

A Monrovia egyfajta úszó erőd volt George S. Patton tábornok számára a szicíliai invázió során, a második világháborúban. A hajón szolgált az Egyesült Államok későbbi elnöke, Dwight D. Eisenhower is. A Monroviát később a csendes-óceáni hadszíntéren is bevetették, ahol aztán a sekély vízben elmerült, a süllyedésben a legénység több tagja meghalt. Utóbb sikerült kimenteni a hajót, amely egészen 1969-ig szolgált, végül ócskavasnak adták el.

Azt nem tudni, hogy egyik partra szállító járműve miként került egy amerikai víztározó fenekére. Lehetséges, hogy megvásárlása után a hajót valaki a tavon akarta kipróbálni, ám elsüllyedt. A szakértők jelenleg a roncs helyreállításán dolgoznak, céljuk, hogy egy nebraskai múzeumban állítsák ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik