Tudomány zöldövezet

Példátlan olvadás történt az Északi-sarkon

Elkezdett széttöredezni az Északi-sarkvidék legöregebb és legvastagabb tengeri jégtakarója. Ezzel olyan vizek bukkantak a felszínre, melyek egyébként nyáron is be vannak fagyva.

A jelenséget korábban még nem figyelték meg a kutatók, idén azonban kétszer is előfordult – számol be a The Guardian. A szakértők szerint az esemény hátterében a meleg szelek, illetve az északi féltekén augusztusban tapasztalt hőhullám áll.

A kutatók szerint a jelenség félelmetes, a történések pedig átírhatják az eddigi elképzeléseket az arktiszi jégtakaró olvadásáról.

A Grönlandtól északra található tengeri jégre a tudósok egészen mostanáig úgy hivatkoztak, mint az utolsó jeges régióra. Eddig ugyanis úgy vélték, hogy az éghajlatváltozás során ezen a területen maradhat meg a legtovább a sarki jég. Az idén februárban és augusztusban tapasztalt extrém meleg azonban azt mutatja, hogy a térség sokkal sérülékenyebb a vártnál.

Szinte az összes Grönlandtól északra lévő jég teljesen összetört és szétszakadt, és így mozgékonyabb

– nyilatkozta Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet munkatársa. A szakértő hozzátette, a régióban ritkán látni nyílt vízet.

A területre a transzpoláris áramlat szállítja a jeget Szibéria felől. Mivel a jég innen nem tud tovább utazni, felhalmozódik. Walt Meier, az Egyesült Államok Hó- és Jégadat Központjának kutatója szerint a jég itt átlagosan 4 méter vastag.

Kép: Thinkstock

Az egyre melegedő Arktiszon azonban már a legjegesebb térség sincs biztonságban. Ahogy vékonyodik a jég, a szelek egyre könnyebben mozgatják meg a jégtömeget. Az elszabadult jégdarabok végül melegebb vizekre terelődnek át, ahol a biztos olvadás vár rájuk.

Bár elképzelhető, hogy a Grönlandnál kialakult nyílt vízfelület gyorsan befagy, valószínűleg már így is helyrehozhatatlan károk keletkeztek. A vastag és öreg jégréteg ugyanis megindult a meleg áramlatok felé, ráadásul a megmaradt jég regenerációja is később indulhat meg.

Az Északi-sark környékén az utóbbi időkben nem túl rózsás a helyzet. Idén is rendkívül kevés tengeri jég volt a régióban, a megfigyelések alapján pedig napjainkban jóval korábban kezdődik a helyi tavasz, mint a múltban. Az előrejelzések szerint minden esélyünk megvan rá, hogy 2050-re ne maradjon jég a térségben.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik