Tudomány
TO GO WITH AFP STORY BY ESZTER BALAZS 'EEUROPE-HUNGARY-20YEARS-HISTORY' --- A print showing photos from the Pan-European Picnic in 1989 is pictured as part of a permanent open-air exhibition at the Austrian-Hungarian border near Fertorakos, some 220kms west of Budapest on April 29, 2009 where Eastern Germans broke across the border from the Hungarian side on August 19, 1989. Virtually on the border with Austria, the village of Fertorakos used to be one of the most guarded settlements in Hungary, keeping the citizens of the communist block behind the Iron Curtain -- the almost impenetrable border between the Eastern communist regimes and the Western European countries.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Magyarország nem adott el embereket

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 08. 19. 10:00

A magyarok megnyitották a határt, NDK-sok százai tódultak át a szabad világba 1989 augusztusában, a Páneurópai Piknikről. Kohl kancellár szeme könnybe lábadt, a berlini falból kihullott az első tégla.
Korábban a témában:

Az 1980-as évekre egyértelművé vált, hogy a Szovjetuniót padlóra küldte a fegyverkezési verseny, elvesztette a hidegháborút. De azt senki nem tudta még, hogy a megroggyant szuperhatalom mekkorát képes, és főleg mekkorát szándékozik ütni, ha úgy alakul…

Gorbacsov a glasznoszty és a peresztrojka meghirdetésével 1985-ben az enyhülés útjára lépett, Kelet-Európában is mindenki által észrevehető változások indultak. Budapesten koncertezhetett a Queen, megnyílt a mogyoródi Forma-1-es versenypálya, az évtized végére pedig a politikai események is felgyorsultak, 1989-re szinte már követhetetlenné váltak.

Keletnémetek ezrei érkeztek mindent hátrahagyva

Kádárt félreállították, megalakult az Ellenzéki Kerekasztal, Nagy Imrét rehabilitálták, 1989. június 27-én pedig Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter jelképesen átvágták a két országot elválasztó vasfüggönyt. A világ Magyarországra figyelt.

Az NDK-ban elterjedt a hír, miszerint hazánkon keresztül szabad az út nyugatra, ami azért nem volt igaz: a gyakorlatban semmi nem változott, a nyugati határon tűzparancs volt érvényben. Ám a keletnémetek tömegesen érkeztek, hamar megtöltötték a Német Szövetségi Köztársaság kicsiny budapesti nagykövetségét, a több ezer főre duzzadt tömeget táborokban kellett elhelyezni. A helyzet egyre kilátástalanabbnak tűnt.

Kiütöttük az első téglát

Az ellenzéki pártok és civilek augusztus 19-ére pikniket hirdettek a nyugati határhoz Sopron mellé, fővédnöknek magyar részről Pozsgay Imrét, osztrák oldalról Habsburg Ottót kérték fel. Ez volt az azóta is híres Páneurópai Piknik. Amikor a határok nélküli Európa gondolatának szellemében három órára jelképesen megnyitották a határt Szentmargitbánya és Sopronkőhida között, több száz keletnémet tört át rajta a szabad élet felé. Összesen körülbelül 600 fő.

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy Helmut Kohl német kancellár így utalt rá: „A falból Magyarország verte ki az első követ”.

Szimbolikus, egyszeri esemény volt, még a hazánkban várakozó német tömegek problémáját sem enyhítette, de lavinát indított el. A magyar és a német szövetségi kormány tárgyalásai eredményeként pedig Horn Gyula 1989. szeptember 10-én bejelentette a határok ideiglenes megnyitását. Németh Miklós későbbi visszaemlékezése szerint a tárgyalások során Kohl kancellár szeme könnybe lábadt, mikor világossá vált számára, hazánk tényleg a németek kiengedését tervezi.

Állítólag többször is rákérdezett, mit várnak cserébe, de a válasz mindig ugyanaz volt: Magyarország nem ad el embereket.

Szeptember 11-étől Hegyeshalmon keresztül több ezer keletnémet távozhatott immár legálisan Ausztrián keresztül az NSZK-ba, novemberben leomlott a berlini fal, hidegháborúban megrekedt világ legismertebb szimbóluma, 1990 októberében pedig Németország újra egyesült. A Rubicon.hu értékelése szerint: a Páneurópai Piknik olyan lavinát indított el, mely jelentősen meggyorsította a kétpólusú világ összeomlását és a kelet-európai demokratikus átalakulást.

Kiemelt kép: Kisbenedek Attila / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.