Tech

Volt idő, mikor mindenki a vasfüggöny mögötti magyarokat csodálta

Már online is megnézhető az elmúlt évek egyik legérdekesebb magyar dokumentumfilmje, ami a magyar videojáték-fejlesztés hőskoráról szól. Történet egy időszakról, amikor a magyarok munkáit szinte az egész világ ismerte, miközben nem sok mindenki tudott arról, hogy Magyarországon egyáltalán folynak ilyen fejlesztések.

A Vakondok 4 – Végigjátszás a magyar játékfejlesztés hőskoráról, a 80-as és 90-es évekről szól, pontosan megmutatva, miképp készültek az akkoriban népszerű videojátékok a vasfüggöny kevésbé boldog oldalán. Alant a film előzetese látható, ide kattintva pedig megtekinthető az egész doksi – indítás előtt pedig érdemes kényelmesen elhelyezkedni, ugyanis egy másfél órás kaland várja a nézőket!

„Egy ügynök titokban rég elfeledett történetek után kutat egy korról, amikor a számítógépes szórakoztatóipar szárnyra kapott. A kutatásai során talált információk alapján a vasfüggönynek köszönhető elszigeteltség ellenére Magyarországon a 80-as, 90-es években rendkívül színvonalas videojáték-fejlesztések folytak. 

Olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision. Egy 1984-ből előkerült cikkben a The Times arról számol be, hogy “…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…”

Forrás: Flame Film Bt.

A Vakondok 4 – Végigjátszás egy abszolút hiánypótló és a maga nemében különleges alkotás, ami nemcsak egy érdekes, és kevesek által ismert témát dolgoz fel, de a megvalósítása is kifejezetten profi, keretsztorival, átvezető animációkkal, rengeteg interjúval, méghozzá olyan formában, hogy ne csak azok számára legyen élvezhető, akik egyébként is érdeklődnek a videojátékok iránt.

A filmet olyan világhírű játékfejlesztők méltatták, mint Louis Castle, a Westwood Studios társalapítója (Dune II / Command & Conquer / Red Alert), Chris Taylor a Total Annihilation, Dungeon Siege és a Supreme Commander tervezője, vagy Ian Livingstone aki az Eidos egykori elnökeként olyan játékok létrejöttét felügyelte, mint a Tomb Raider vagy a Hitman

A magyar világsikereket bemutató dokumentumfilmet ráadásul beválogatták a 13. Action on Film filmfesztivál versenyprogramjába is, így drukkolhatunk az alkotóknak, hogy az augusztus 17. és 26. között zajló Las Vegas-i rendezvényen nekik is teremjen babér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik