Tudomány

Elsavasodnak az édesvizek

Rossz hír embernek és állatnak egyaránt főleg, hogy hosszabb távú hatásait még nem ismerjük. A felelős pedig a CO2-kibocsátás.

Számos tanulmány figyelmeztet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése nyomán emelkedő légköri szén-dioxid-szint miatt az óceánok savasodnak, és ez komoly fenyegetést jelent a biológiai sokféleségükre, produktivitásukra és élővilágukra. Azt pedig nem kell hosszasan ecsetelni, hogy ha ezek a rendszerek összeomlanak, az végzetes következményekkel járhat az emberiség számára is.

Az óceánok elsavasodásának oka a légkörbe kerülő szén-dioxid növekvő mennyisége, amelynek negyedét az óceánok nyelik el: a vízben a szén-dioxid szénsavvá válik, ettől a víz pH-értéke csökken, savasabb lesz.

Nagyobb a baj, mint az óceánokban

Az édesvízi ökoszisztémákkal viszont meglehetősen keveset foglalkoznak ebből a szempontból. Bár bolygónk vízkészletének mindössze egyetlen százaléka édesvíz, ám ez ad otthont a Föld teljes halállománya 40 százalékának. Egy friss tanulmány szerint pedig a CO okozta savasodás problémája ezeket a vízkészleteket sem kíméli. A tudósok most négy nagy németországi vízgyűjtőt vizsgáltak meg az 1981 és 2015 közötti időszakból származó adatokat felhasználva.

Emberek millióit veszélyezteti a tengeri tápláléklánc összeomlása
A kutatók szimulált ökoszisztémákkal kísérleteztek.

A kutatást vezető Linda Weiss szerint:

a vizsgált 35 évben folyamatosan emelkedett a vizek szén-dioxid tartalma, a pH-értékük pedig 0,3 egységgel csökkent.

Mindez azt jelenti, hogy az édesvizek talán gyorsabb ütemben savasodnak, mint az óceánok, amelyek esetében 2100-ra várható a pH-érték 0,3 egységnyi csökkenése. Azt is megállapították, hogy az emelkedő szén-dioxid-szint a halak számára fontos táplálékforrásul szolgáló ágascsápú rákokra is hatással van: lassítja az érzékelésüket, ezért nem tudják időben észlelni a ragadozókat, így rövid időn belül jelentősen megcsappanhat a számuk. Weiss szerint ugyanakkor korai lenne még részletes konklúziókat megfogalmazni – idézi az MTI.

Caleb Hasler, a Winnipegi Egyetem munkatársa úgy véli, az édesvizek savasodásának első következménye a rossz vízminőség lehet, mivel a méregtermelő baktériumok remekül érzik magukat a magas szén-dioxid-tartalmú környezetben. Ám a lehetséges ökológiai és gazdasági következményeknek a kiértékeléséhez újabb tanulmányokra lesz szükség.

(Kiemelt kép: PATRICK PLEUL / ZB / DPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik