Tudomány

Immár hivatalos: globális összefogással sikerült csökkenteni az ózonlyuk méretét

1987-ben a világ országai összefogtak az ózonrétegre rendkívül káros klórozott és fluorozott szénhidrogének (CFC-k) korlátozásáért. A közelmúltban kutatók egy csoportja bejelentette: észlelhetően javult a helyzet a megegyezésnek köszönhetően.

Az 1987-es montreali jegyzőkönyv egy két évvel korábbi felfedezés miatt született meg: 1985-ben egy lyukat azonosítottak az ózonrétegen az Antarktisz felett. Az ENSZ arra jutott, hogy a CFC-k kibocsátásának jelentős korlátozására van szükség, hogy megakadályozzák az ózonlyuk további tágulását.

A Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány most ismerteti a megegyezés eredményeit – számol be az IFLScience. A kutatók a NASA Aura műholdjának adatait felhasználva kimutatták, hogy 2005 óta 20 százalékkal kevesebb ózonkárosodás tapasztalható.

Susan Strahan, a NASA Goddard Űrközpont munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint egyértelműen látszik, hogy a CFC-kben található klór szintje fokozatosan csökkent az ózonlyuknál, ennek köszönhetően pedig az ózonréteg állapota is javult.

Az Antarktisz felett minden szeptemberben kialakul egy ózonlyuk. Ennek oka az, hogy a napsugarak ekkor teszik lehetővé a főként a CFC-kből származó klór és bróm számára, hogy reakcióba lépjenek az ózonnal.

Az Aura műhold egyik berendezésével a szakértők képesek voltak felmérni, hogyan változott ez a szezonális ózonlyuk évről évre, illetve hogy miként alakult a légkörben előforduló vegyületek aránya.

Bár korábban is megfigyelték, hogy 1987 óta folyamatosan gyógyul az ózonréteg, az új tanulmány az első, amely egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy a jelenség hátterében a CFC-szint csökkenése áll.

Ez pedig azt jelenti, hogy a montreali jegyzőkönyv bevált.

A szakértők október közepén figyelték meg a régiót, amikor az Antarktisz feletti klór sósavvá alakul. A kutatók az anyagot a szintén veszélyes dinitrogén-oxid-szintjével összehasonlítva megállapították, hogy évente átlagosan 0,8 százalékkal csökkent a klór koncentrációja.

Ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy látványosan javuljon az ózonréteg állapota. Mivel a CFC-knek 50-100 évre van szükségük a teljes lebomláshoz, a folyamat igen lassú – legkorábban 2060-ra tűnhet el teljesen az ózonlyuk.

A montreali jegyzőkönyv sikere azt mutatja, hogy hatalmas jelentőségük van az efféle globális összefogásoknak – remélhetőleg ezt idővel minden döntéshozó belátja.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik