Tudomány

Emberek millióit veszélyezteti a tengeri tápláléklánc összeomlása

Minden eddiginél kifinomultabb kísérlet igazolja: a globális felmelegedés katasztrofális hatással lesz a tengeri ökoszisztémákra.

Az Adelaidei Egyetem munkatársainak új kutatása azt mutatja be, hogy hogyan omolhat össze a tengeri tápláléklánc a klímaváltozás hatására. A Hadayet Ullah vezette csapat új tanulmánya a PLOS Biology folyóiratban jelent meg. Az eredmények alapján a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan csökkenni fog az energiaáramlás a táplálékhálózat egyes szintjei között.

Ha jóval kevesebb táplálék lesz elérhető a csúcsragadozók számára, az a tengeri tápláléklánc alsóbb fokain elhelyezkedő élőlényekre is hatni fog.

Az egészséges táplálékháló fontos a fajok sokféleségének fenntartásának, és világszerte több millió embernek biztosít bevételi és élelemforrást

– mondta Ullah. A kutató hozzátette, ezért elengedhetetlen annak felmérése, hogy miként fog hatni az éghajlatváltozás a közeljövőben erre a táplálékláncra.

A szakértők tizenkét 1600 literes tartályban szimulálták a jövő melegebb és savasabb óceáni környezetét. A tartályokba különböző élőlényeket, például algákat, halakat, szivacsokat, csigákat és halakat helyeztek.

A szimulált tápláléklánc hat hónapig maradt fenn a jövő klimatikus körülményei között. Ezen időszak alatt a csapat folyamatosan vizsgálta az állatok és növények túlélését, növekedését, termékenységét és biomasszáját.

Ullah szerint a felmelegedés növelte a növények termékenységét, igaz, ennek fő oka a cianobaktériumok (kékmoszatok) terjedése volt. Ezek a parányi élőlények nem támogatják a táplálékhálót, ugyanis a növényevők nem fogyasztják el őket.

A klímaváltozás ökoszisztémára gyakorolt hatásának felmérése nem könnyű feladat. Az óceán melegedésével foglalkozó kutatások többsége leegyszerűsített, rövid kísérletekre épül, melyekben csak kevés fajt vizsgálnak. Ivan Nagelkerken, az új tanulmány társszerzője azonban úgy véli, ennél kifinomultabb megközelítésekre van szükség az előrejelzések elkészítéséhez.

A tengeri ökoszisztémákat már napjainkban súlyosan érinti a globális felmelegedés, így az efféle kutatásokra nagy szükség van.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik