Tudomány

Megfejtették a zebrahal szuperképességét

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 01. 03. 12:30

Német kutatók jöttek rá, miért tudja újranöveszteni az uszonyát.

Korábban a témában:

Zebrahal (zebrahal, zebradánió, )
Ha az X-Men Farkasa hal lenne, zebrahal lenne
Forrás: Wikipédia

Ha lehetne, a legtöbben az öngyógyítás szuperképességét választanák – valószínűleg épp azért, mert az ember igencsak korlátozott mértékben képes sérült szervei és végtagjai regenerációjára.

Ezzel szemben a halak és kétéltűek meglepő képességekkel rendelkeznek ezen a téren – talán a leglátványosabb példa erre az axolotl, de a zebrahal is a regeneráció mestere: nemcsak uszonyait, hanem szívizmát, látóidegét és gerincvelőjét is képes pótolni.

A Konstanzi Egyetem kutatói a farokúszó csonkításával kísérleteztek, mivel az nem létfontosságú szerv. A kurtítást követően egy több sejtrétegből álló szövet kezdte lezárni a sebet, ezzel egy időben pedig a csonk sejtjei elvesztették addig jellemző tulajdonságaikat, és gyorsan osztódó, új szövetet létrehozó sejtcsoportot alkottak, az úgynevezett blasztémát.

Ehhez a folyamathoz – mint azt a kutatók kimutatták – retinsav szükséges. Ez az A vitaminból előállított molekula olyan géneket kapcsol be, amelyek fontosak az új szövet képződése szempontjából. A retinsav mesterségesen megnövelt koncentrációja fokozza a sejtosztódás ütemét a blasztémában: mihelyt genetikai változtatással átmenetileg meggátolták a halakat a retinsav termelésében, blasztéma sem képződött. Sőt retinsav nélkül a már újraképződött uszonyrészekben kialakult blasztéma is elhalt.

Alapesetben a sejtek túlzott mértékű elburjánzását – mint a rák esetében is – meg kell akadályoznia a szervezetnek. A retinsav azonban aktivál egy gént, amely a gyors ütemben szaporodó sejteket megóvja a pusztulástól: ezzel biztosítják a blasztéma sejtjei önnön túlélésüket.

Eredményeik révén a kutatók előrelendítették a regeneráció kutatását. Reményeik szerint akár az emberi sebgyógyulást is segíthetik az új ismeretek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.