Tudomány

A “vízi kutya” segít a rákon

Az axolotl - "vízi kutya" - furcsa állat: ha ez a kétéltű elveszíti egy végtagját vagy akár szervét, az rövid időn belül visszanő.

A Nottinghami Egyetem kutatóinak sikerült feltartóztatni az emlőrákos sejtek növekedését és terjedését egerekben, így megszűnt azok halálos hatása.

A brit kutatók az axolotl – ‘vízi kutya’ – petesejtjeit használták fel az úgynevezett tumorszupresszor – rákot gyógyító – gének újraaktiválásához. A rákos sejtek szaporodása tehát az axolotl petesejtkivonatával kordában tartható.

Erre már egy korábbi amerikai kutatás is rájött zebrahalak esetében. A kétéltű petesejtjei azonban a brit kutatók szerint még alkalmasabbak. Az axolotl petesejtjeinek embrionális fejlődése ugyanis nagyon hasonlít az emberi petesejtére.

A pontos hatásmechanizmusra még nem derült fény: a tudósok ugyanis egyelőre nem tudják, hogy a petesejtkoktél mely alkotóelemei játszanak döntő szerepet a folyamatban.

Ennek kiderítése lesz a következő lépés, majd az aktív hatóanyagok mesterséges előállításán szándékoznak dolgozni, hogy a jövőben rákos betegek kórházi kezelésében vethessék be azokat. Ez nagy kihívás elé állítja a kutatókat, hiszen eddig minden kísérletük a laboratóriumi petricsészében zajlott le.

Gyanítható, hogy az eddig ismert tumorszupresszor géneken kívül több rákot megállító gén is van. Az axolotl petesejtjei ezekkel a még ismeretlen génszakaszokkal is reagálnak, és remélik, hogy így többet tudhatnak meg azokról. E tudást pedig esetleg a rák korai felismerésére tudják majd fordítani.

MEXIKÓI AXOLOTL

A mexikói axolotl kétéltűek a farkos kétéltűek rendjébe és a harántfogúgőte-félék családjába tartozó faj.

Az axolotl elnevezés a nahuatl – azték – nyelvből származik, az egyik legelfogadottabb értelmezés szerint Xolotlhoz, a halál és egyben az újjászületés kutya alakú istenéhez köti őket.

Az azték mitológia szerint az első embercsoportokat az istenek megölték, és egy Xolotl által hozott emberi csontból teremtették újra az embereket. Jelentése vízi kutya (atl=víz, xolotl=kutya).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik