Tudomány

Haláltusa a Szélkerék-galaxisban

24.hu
24.hu

2011. 09. 05. 12:35

A "lángoló" csillagot augusztus 23-án fedezték fel a kaliforniai Mount Palomar Obszervatórium.

Korábban a témában:

A szupernóvát a 1,21 méteres Oschin Schmidt teleszkópja segítségével mérték be. Az SN2011fe katalógusjelű szupernóva fényessége ekkor 17,2 magnitúdó volt.

A következő héten luminozitása gyorsan emelkedett, és végső soron elérheti akár a 11 magnitúdót is, vagyis háromszázszor fényesebb lesz, mint amikor először észlelték. Szabad szemmel a 6,5 magnitúdónál fényesebb objektumokat lehet látni. A tudósok Ia típusúnak ítélték a csillagrobbanást.

A galaxis átmérője, amelyben “haláltusáját” vívja a csillag, 170 ezer fényév, ez az ismert legnagyobb “galaxiskorongok” egyike. A Messier 101 vagy Szélkerék-galaxis a Nagy Medve csillagképben, 24 millió fényévnyire található a Földtől.

A galaxist, amely a legalább kilenc csillagvárosból álló M101 galaxiscsoport legfényesebb tagja, Pierre Méchain fedezte fel 1781. március 27-én. Egyike annak a 18 galaxisnak, amelyet a Hubble űrtávcső kulcsfontosságú kutatóprogramja keretében figyeltek meg.

Eddig három szupernóvát észleltek az M101 csillagvárosban:

– a különleges típusú SN 1909A szupernóvát 1909. január 26-án,

– az SN 1951H, II típusút 1951 szeptemberében,

– valamint az SN 1970G katalógusjelű, II típusú szupernóvát 1970. július 30-án.

Utóbbit Lovas Miklós magyar csillagász fedezte fel a Piszkéstetőről. Az SN 1970G a rádiócsillagászatilag leghosszabb ideje folyamatosan nyomon követett szupernóva, amelynek “maradványai” a robbanás után 35 évvel még megfigyelhetők voltak.

MILYEN AZ IA-TÍPUSÚ SZUPERNÓVA?

Az Ia típusú szupernóva a szupernóvák egy alosztálya, szoros kettős vagy többes rendszerekben lévő fehér törpék végső robbanása.

A szoros rendszerekben keringő fehér törpék kísérőcsillaguktól – amely többnyire egy vörös óriás – akkréciós korong közvetítésével – anyagot kapnak.

Az idők folyamán több nóvakitörés is előfordulhat, melyek során a felhalmozott gázokból a hidrogén fuzionál és a magfúzió végtermékei visszamaradnak.

Ez a folyamat egészen addig tart, amíg a fehér törpe át nem lépi a Chandrasekhar-határt – a Nap tömegének 1,44-szerese – és a saját gravitációja alatt össze nem roppan.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.