Tudomány

Két “tudatállapot” jellemző a galaxisokra

24.hu
24.hu

2011. 06. 23. 09:50

A csillagvárosok vagy "éberek", vagy "aluszékonyak" lehetnek.

Korábban a témában:

A Yale Egyetem kutatói a fényszűrők új készletét állították össze, amelyek mindegyike más és más hosszúságú fényre volt érzékeny. A fényszűrőket az arizonai Kitt Peak obszervatórium 4 méter átmérőjű teleszkópján alkalmazták, amellyel 75 éjszakán át vizsgálták a csillagos eget. Ezalatt negyvenezer galaxisról készítettek felvételeket, amelyek között egyaránt akadtak közeli “csillagvárosok”, ahogy távoli, 12 milliárd fényévnyire lévők is.

A csillagvárosok “tudatállapotáról” a színűk árulkodik. Az éber, aktív galaxisok, amelyek új megacsillagoknak “adnak életet”, a felvételek tanúsága szerint kék fényt bocsátanak ki, passzív, “aluszékony” társaik viszont vöröses színben látszanak.

A kutatás tanúsága szerint több az aktív galaxis, mint a passzív, ami alátámasztani látszik azt az elméletet, hogy a csillagvárosok mindegyike kezdetben “termékeny” volt, s csak később váltak passzívvá.

Kevés olyan galaxist találtak, amely köztes állapotban lett volna. Ez azt bizonyítja, hogy milyen gyorsan zajlik a váltás az aktív és passzív állapot között.

Kate Whitaker, a tanulmány vezető szerzője szerint az aktív galaxisok “csillagtermelési rátája” 50-szer meghaladja az aluszékonyak produktivitását. Nyitott kérdés továbbá, hogy a “szendergő” csillagvárosok felébrednek-e valaha.

Pieter van Dokkum reményei szerint sikerül kideríteniük, hogy lehetséges-e “oda-vissza” mozgás az “ébrenlét” és a “szendergés” között, vagy amennyiben egy galaxist “elnyomja az álom”, soha többé nem “ébred fel”. Szeretnék azt is megtudni, hogy mennyi ideig tart egy galaxisnak, hogy “álomba merüljön”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egypt's Ali Zein El-Abedin (C) is blocked during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Egypt at the Royal Arena in Copenhagen on January 16, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.