Tudomány

Megváltoztatta az időjárást a II. világháború

Két brit kutató azt állítja, hogy a II. világháború alatt zajló folyamatos bombázások lehűthették a klímát.

Roger Timmis a Lancester Környezetvédelmi Központ kutatója az Egyesült Királyságban felvetette azt az elméletet, mely szerint a II. világháborús légi támadások hatással lehettek Európa éghajlatára.

Ötlete egy rádióműsorból származott, amelyben egy idős hölgy elmesélte, hogy a háborús időkben az eget állandóan fehér felhők borították a gyakori bombázásoktól.

A kutatáshoz csatlakozott Rob MacKenzie is, a Birminghami Egyetem professzora. A rövid időszakra vonatkozó klímamodell felállításához 1943 és 1945 közötti szövetséges amerikai bombázások adatait vették alapul.

Az éghajlatszakértők úgy találták, a II. világháborús repülők a mai légi közlekedéssel szemben valóban hatással lehettek a felhőzet változására a felső troposzférában. Az érintett időszakban a gépek nagyobb csoportokban támadtak. Több mint ezer repülőgépet vetettek be.

A vizsgált húsz légitámadás közül az 1944. május 11-i különösen emelkedett ki. Akkor 1444 repülőgép szállt fel Délkelet-Angliából a tiszta égre, amelyet eredetileg csak néhány felhő zavart meg. A repülőgépek azonban erősen lenyomták a reggeli hőmérséklet-emelkedést, és felhősödést okoztak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik