Tudomány

Sikeres gyógymód a szuperbaktériumok ellen

Az IBM nanorészecskéi laborkísérletekben hatékonyan vették fel a harcot az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokkal.

Az újonnan kifejlesztett nanorészecskék úgy célozzák meg és pusztítják el a veszélyes baktériumokat, hogy az egészséges sejteknek nem árt, ráadásul biológiailag lebomló polimerből készül.

Az új technológia – melyet állatkísérletekben tesztelnek majd, mielőtt humán kipróbálása megkezdődhetne – alapvetően új megközelítést kínál az egyre növekvő közegészségügyi probléma, az antibiotikumokat jól tűrő baktériumok terjedésével szemben.

NANOMÉRETŰ “RAKÉTA-TÁMADÁS”

James Hedrick kutatásvezető ismertetése szerint az emberi hajszálnál ötvenezerszer kisebb átmérőjű nanorészecske elektromos töltése miatt a baktériumok ellentétesen töltött membránjának felületéhez kötődik, majd lyukat üt rajta, melyen keresztül “kiüríti” a kórokozót.

Mivel a fertőzött sejtek elpusztulnak, a kutatók reményei szerint a baktériumok így képtelenné válnak arra, hogy védelmet alakítsanak ki a bevitt gyógyszerrel szemben.

Mint Mario Raviglione, a genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője kiemelte, az új technológia jóval továbblép a szokásos antibiotikumok bevett módszerén. “Olyan, mint egy rakéta a sejt ellen” – tette hozzá.

HALÁLT HOZÓ BAKTÉRIUMOK

Csaknem egy időben az első antibiotikum, a penicillin 1940-es évekbeli bemutatkozásával, fejlődni kezdtek az annak ellenálló baktériumtörzsek is, a tudósok pedig az antibiotikumok újabb és újabb generációit kísérletezték ki ellenük.

Ám az antibiotikumok túladagolása és téves adagolása folytán megjelentek az olyan, gyógyszereknek ellenálló “szuperbaktérium” fertőzések, mint amit a Staphyloccus aureus, rövidítve: MRSA.

Jelenleg csak az Egyesült Államokban évente 19 ezer ember hal meg egyedül az MRSA – meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus – fertőzése miatt, és Európában is hasonló az áldozatok száma.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szuperbaktérium Nagy-Britanniában (Hír24)
A baktériumok vámpírja (Hír24)
Milyen az MRSA fertőzés? (Házipatika)
No I. szuperbaci (Katona Zsuzsa orvosi blogja)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik