Tudomány

Amerikai atombaleset: harminckét éve történt

Administrator
Administrator

2011. 03. 28. 13:24

1979. március 28-án, hét évvel Csernobil tragédiája előtt történt az amerikai atomipar legsúlyosabb balesete a Three Mile Island atomerőműben.

Korábban a témában:

A nukleáris erőmű Pennsylvania állam fővárosa, Harrisburg közelében, a Susquehanna folyó mellett épült.

1979. március 28-án hajnalban karbantartási munkálatok folytak a 2-es blokkban, a hűtő tápvíz tartályaiból a lerakódott szennyeződést igyekeztek eltakarítani.

Mint később kiderült, a rendszeren korábban változtattak, de ezt a tervdokumentációba nem vezették át, így egy abban nem szereplő csőbe is víz került, és ez elzárta a gőzfejlesztő tápvízrendszerének egy szelepét.

A turbina kiesése után beindult az üzemzavari tápszivattyú – csakhogy ez nem tudott elegendő vizet szállítani, mert korábban zárva felejtették a rendszer szelepeit.

EMBER TERVEZ, ATOM VÉGEZ

Az emberi és konstrukciós hiba miatt a reaktor egyik hűtőburkában megszűnt a hőelvezetés, a reaktorban hirtelen emelkedni kezdett a hő. Ennek levezetésére megnyílt egy biztonsági szelep, azonban – bár normális körülmények között ez következett volna – a túlnyomás levezetése után sem csukódott be. A rendellenességek a jelzése azonban nem jutott el a vezérlőterembe.

A nyitva maradt szelepen keresztül a generátorba jutva megszökött a hűtővíz, így túlhevült a reaktor szíve – a reaktormag – az ellenőrző központban azonban egyetlen műszer sem jelezte a hűtővíz túlságosan alacsony szintjét.

A mérnökök a hűtővíz szintjét a generátorban lévő víz alapján becsülték meg, s mivel ott a szint magas volt, tévesen azt hitték, hogy a reaktornak az atomfűtőanyagot tartalmazó szívében elegendő a hűtővíz. Ennek a téves feltevésnek alapján tettek további intézkedéseket a túlmelegedés ellen, és ez a hűtővíz szintjének további csökkenését eredményezte.

GYŐZELEM KÉT NAP ALATT

Az atomfűtőanyag hőmérséklete ezt követően annyira megnőtt, hogy eltörtek a fűtőelemeket tartalmazó hosszú csövek és a nukleáris pasztillák olvadni kezdtek.

Szerencsére az erőmű irányítóinak az utolsó pillanatban sikerült csökkenteniük a hőmérsékletet. Az üzemzavar következtében a reaktor szívének mintegy fele megolvadt, ami a lehetséges atombalesetek legveszélyesebbike.

Valóságos csodának számít, hogy sikerült elkerülni a súlyosabb következményeket, vagyis az atomerőmű falainak megrepedését és azt, hogy a környezetbe nagy mennyiségű radioaktív szennyezés kerüljön. Március 30-án, amikor már – úgy-ahogy – urai voltak a helyzetnek, egy különleges team 150 tonna ólomból szarkofágot emelt a lassan hűlő 2-es blokk fölé.

HISZTÉRIA TRAGÉDIA NÉLKÜL

A válságnak halálos áldozata nem volt, a környezetbe nem jutott ki jelentős mennyiségű radioaktivitás.

A környéken mégis pánik tört ki, mert a média túldramatizálta a helyzetet, ráadásul csak két héttel korábban került a mozikba a Kína-szindróma című film, amelynek témája éppen egy nukleáris baleset volt.

A végül 5-ös fokozatúnak minősített baleset utáni vizsgálat nagyban hozzájárult a reaktorbiztonság fejlesztéséhez, ugyanakkor ahhoz is, hogy az Egyesült Államokban – ahol az elektromos energia 20 százalékát az ország 103 atomerőművében állítják elő – egyetlen új atomerőmű nem épült.

Az Obama-kormányzat idén februárban – egy hónappal a Japánt sújtó földrengés miatt a fukusimai atomerőműben kialakult vészhelyzet előtt – jelentette be, hogy állami támogatást nyújtanak két új atomreaktor megépítéséhez.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a balesetről! (História)
A Three Mile szigeteki atomkatasztrófa (Wikipedia)
A világ atomkatasztrófáinak listája (Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.