Tudomány

Zsugorodik a légkör felső rétege

24.hu
24.hu

2010. 08. 27. 13:49

A felső légkör csökkenése ijesztően hangozhat, a műholdak számára mégis jó hír.
Korábban a témában:

A Geophysical Research Letters című szaklapban ismertetett kutatás szerint a Nap energiakibocsátása 2007 és 2009 között szokatlanul alacsony volt.

Ebben az időszakban a termoszféra – amely a Földtől 85-től 500 kilométerig terjedő ritka anyagsűrűségű légköri réteg, másnéven ionoszféra – lehűlt és zsugorodott.

Ezáltal csökkent a gázok sűrűsége abban a rétegben, ahol a legtöbb műhold kering. A termoszféra sűrűsége 30 százalékkal esett vissza, még a legutóbbi sugárzási minimumánál is kisebbre.

A termoszféra összeomlására magyarázat lehet a légkörben a szén-dioxid koncentrációjának emelkedése, de a számítások szerint ez csak nagyjából 10 százalékkal járult hozzá a légköri réteg vékonyodásához.

A műholdak így sokkal tovább maradhatnak pályájukon, mivel kevésbé akadályozzák őket a gázok, amelyekkel találkoznak. Egyúttal azonban azt is jelenti, hogy az űrszemét is tovább marad Föld körüli pályán.

CSÖKKENŐ NAPTEVÉKENYSÉG

A sugárzási energia általában 11 éves ciklusokban változik, amit a napfoltok keletkezése és eltűnése határoz meg.

2007 és 2009 között szinte egyáltalán nem voltak napfoltok, ezért a kibocsátott sugárzás jelentősen csökkent. Bár a Nap sugárzásának csökkenése a termoszférát lehűtötte, ugyanez nem mondható el a Föld felszínéről.

2009 volt az eddig feljegyzett ötödik legmelegebb év, az eddig mért évtizedek közül pedig a 2000-2009-ig tartó volt a legmelegebb.

(A termoszféra még nem a legfelső légköri réteg. A legfelső földi légköri réteg 500 kilométertől 10000 kilométerig húzódik és exoszférának hívják.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.