Tudomány

Zsugorodik a légkör felső rétege

A felső légkör csökkenése ijesztően hangozhat, a műholdak számára mégis jó hír.

A Geophysical Research Letters című szaklapban ismertetett kutatás szerint a Nap energiakibocsátása 2007 és 2009 között szokatlanul alacsony volt.

Ebben az időszakban a termoszféra – amely a Földtől 85-től 500 kilométerig terjedő ritka anyagsűrűségű légköri réteg, másnéven ionoszféra – lehűlt és zsugorodott.

Ezáltal csökkent a gázok sűrűsége abban a rétegben, ahol a legtöbb műhold kering. A termoszféra sűrűsége 30 százalékkal esett vissza, még a legutóbbi sugárzási minimumánál is kisebbre.

A termoszféra összeomlására magyarázat lehet a légkörben a szén-dioxid koncentrációjának emelkedése, de a számítások szerint ez csak nagyjából 10 százalékkal járult hozzá a légköri réteg vékonyodásához.

A műholdak így sokkal tovább maradhatnak pályájukon, mivel kevésbé akadályozzák őket a gázok, amelyekkel találkoznak. Egyúttal azonban azt is jelenti, hogy az űrszemét is tovább marad Föld körüli pályán.

CSÖKKENŐ NAPTEVÉKENYSÉG

A sugárzási energia általában 11 éves ciklusokban változik, amit a napfoltok keletkezése és eltűnése határoz meg.

2007 és 2009 között szinte egyáltalán nem voltak napfoltok, ezért a kibocsátott sugárzás jelentősen csökkent. Bár a Nap sugárzásának csökkenése a termoszférát lehűtötte, ugyanez nem mondható el a Föld felszínéről.

2009 volt az eddig feljegyzett ötödik legmelegebb év, az eddig mért évtizedek közül pedig a 2000-2009-ig tartó volt a legmelegebb.

(A termoszféra még nem a legfelső légköri réteg. A legfelső földi légköri réteg 500 kilométertől 10000 kilométerig húzódik és exoszférának hívják.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik