Tudomány

Nagy-Britannia legöregebb háza

Az épület még akkor épült, amikor a brit szigeteket földnyelv kötötte össze a kontinenssel.

A lakóház 6000 évvel megelőzi Stonehenge-t.

Abban az időben épült, amikor a brit szigeteket földnyelv kötötte össze a kontinenssel, s ötszáz, de akár ezer évvel is idősebb lehet, mint az az észak-angliai Howick-ban feltárt épület, amelyet a brit szigetek legrégebbi otthonaként tartottak eddig számon.

Az utolsó jégkorszak utáni első telepesek éltek itt.

A feltárás Scarborough közelében, a Kr.e. 9000-ből származó mezolitikumi Star Carr régészeti lelőhelyen folyik, amelyet 1947-ben fedeztek fel, ám az ásatásokat mindössze két éve kezdtek meg a Yorki és a Manchesteri Egyetem régészei.

A kerek, zsúpfedeles, 2,5 méter átmérőjű cölöpház egy ősi tó partján állt. Az épület 200-500 éven keresztül volt lakott, s közelében vélhetően hasonló házak sorakoztak.

HOGYAN ÉLTEK A LAKÓK?

A helyszínen több lelet került elő, így evezőtöredék, nyílhegyek és szarvas-koponyák, amelyek alapján következtetni lehet a korabeli lakosság életmódjára.

A szakemberek szerint háziasított kutyáik voltak, szarvasra, vadkanra, jávorantilopra vadásztak, alkalomadtán halásztak, s olyan szertartásaik voltak, amelyek során állati koponyából kiképzett “fejdíszeket” viseltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik