Tech

Videó: földet éréskor kellett katapultálnia egy vadászgép pilótájának

Roslan RAHMAN / AFP
Roslan RAHMAN / AFP

Katapultálnia kellett F-35B típusú vadászgépéből az amerikai hadsereg egyik pilótájának, azután, hogy a gép már egyszer földet ért – írja a Washington Post.

A pilóta épp függőleges landoláshoz készülődött F-35B típusú gépével, amelynek sajátossága, hogy függőleges fel- és leszállásra is képes, így kifutópályára lényegében nincs is szüksége. A hajtóművet úgy tervezték meg, hogy a tolóerő egy bizonyos százalékát adja ki az emelkedéshez, majd ha már a levegőben van, 2,5 másodperc alatt képes 90 fokkal elfordulni.

Az esetről készült videó azóta már a Twitteren is megjelent, ezen pedig az látható, hogy a pilóta letette a gépet, de az visszapattant a futópályáról. A második ereszkedésnél a gép már előre is dőlt, az orra pedig a földnek csapódott. A brutális terheléstől az első futómű azonnal kiszakadt.

A szakértők egyelőre nem közölték, mi vezethetett a balesethez. Nem kizárt, hogy a pilóta az első földet érés után át akarta állítani a hajtóművet, hogy az ne lefelé mutasson, de mivel a gép megpattant, eltéveszthette az irányt. A pilóta állapotáról egyelőre nincs hír, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik