Tech mobilteszt

Huawei P40 Lite: remek telefon, jó áron, de van egy komoly bökkenő

A Huawei az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is tavasszal mutatja be a P40 termékcsaládot, amiből a P40 Lite-ra keresztelt készülék már meg is érkezett. Az alsó-középkategóriás mobil korrekt hardvert kapott, négy hátlapi kamera kíséretében, és még az árcédula is barátságos. A gond az alkalmazásokkal van, hiszen hiába kapunk Android operációs rendszert, már erről a telefonról is hiányoznak a Google szolgáltatások és a Play áruház is.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor érdemes megjegyezni, hogy a Huawei P40 Lite nem egy vadonatúj készülék, hiszen már tavaly decemberben forgalomba került Kínában, csak ott Nova 6 SE néven, valamivel több memóriával (8 GB), mint amennyivel Európában lehet megvásárolni a készüléket. Mindez persze nem befolyásolja a lényeget, miszerint a Huawei legújabb elérhető árú telefonja egy kifejezetten jó kis készülék – már amennyiben csak a hardvert és az ebből fakadó képességeit vesszük figyelembe.

Huawei P40 Lite

Kínából kis telefon már nem érkezik, így a P40 Lite is egy kisebb tepsi a 6,4 hüvelykes képernyőjével és a 15,9×7,6×0,8 centis méreteivel. Egy kézzel viszont még épp használható, amiben nagy szerepe van a műanyagból készült hátlapnak: az ujjlenyomatokat úgy gyűjti, mintha nem lenne holnap, cserébe viszont egyáltalán nem csúszik, így nem olyan könnyű elejteni, mint az üveg hátlapú modelleket.

A képernyő hozza a kötelezőt. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A keret ezzel szemben alumínium, aminek hála a készülék nem recseg-ropog, általánosságban elmondható, hogy ez az olcsóbb mobil is ugyanolyan jól össze van rakva, mint a drágább Huawei telefonok. Bal oldalon találjuk a tálcát, amibe egy SIM- és egy SD-kártya helyezhető, jobbra került a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gombbal egybe épített ujjlenyomat-olvasó, alul pedig az USB-C port, egy mono hangszóró és egy jack csatlakozó kapott helyet.

A középkategória alsó szegmensében OLED kijelzővel még nem találkozhatunk, itt is csak egy IPS LCD panelt kapunk, méghozzá 1080×2310 pixel felbontással, és a bal sarokba „vájt” kameralyukkal, amiben egy 16 megapixeles (f/2.0), széles látószögű egység kapott helyet. A képernyőnk a csúcstól értelemszerűen elég messze van, de simán hozza azt a minőséget, amit egy 100 ezer forint környékén kínált telefontól elvárható. A látványtól nem tesszük le a hajunkat, de a P40 Lite kijelzője a hétköznapi feladatok kezelésére, sőt még multimédia-fogyasztásra is bőven megfelelő.

A hardvert illetően viszont nem spórolt a Huawei, kifejezetten ütős összeállítást kapunk, ami már nemcsak a hétköznapi feladatok zavartalan kiszolgálására megfelelő, de a legtöbb játék futtatásához is elégséges a telefon nyújtotta erőforrás.

A sor egy nyolcmagos, hét nanométeres gyártástechnológiával készült Kirin 810 rendszerchippel kezdődik, amit egy Mali-G52 MP6 grafikus egység egészít ki, méghozzá 6 GB RAM és 128 GB háttértár társaságában. E mellé jár még egy 4200 milliamperórás akkumulátor, ami nálunk közel két napig életben tartotta a telefont, és ehhez 40 wattos gyorstöltés is jár.

Az Antutu benchmark programban 300 ezer felett teljesített a telefon. Fotó: 24.hu

Vezeték nélküli töltés ugyanakkor nincs, és a P40 Lite esetében nemcsak a víz- és porállóságról kell lemondanunk, de az olyan szoftveres huncutságokról is, mint a képernyő kétszeri koppintásával készíthető képernyőmentések. Cserébe nem hiányzik az NFC, így a telefonnal a mobilfizetés sem akadály.

Négyszemű

Tavaly már a Xiaomi is négy kamerát kínált a 60 ezres telefonján, így a Huawei sem érheti be kevesebbel, ha szeretne labdába rúgni az egyre népszerűbb kínai riválisa mellett. Az összeállítás pedig lényegében ugyanaz, mint a Xiaomi Mi Note 8T esetében: a hátlapon egy 48 megapixeles (f/1.8) széles látószögű főegységet találunk, amit egy 8 megapixeles (f/2.4) ultraszéles, egy 2 megapixeles (f/2.4) makró lencse és egy 2 megapixeles (f/2.4) mélységszenzor egészít ki.

Négy kamera, már az alsó középkategóriában is. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Habár ebben a kategóriában a Huawei nem Leica-lencsékkel dolgozik, ettől függetlenül a hardver mellett itt a fotók minősége is magyarázat arra, hogy a P40 Lite miért kerül nagyjából 40 ezer forinttal többe, mint a Xiaomi üdvöskéje. A különbség szinte minden fotótípus (normál, szelfi, portré, éjszakai, makró) esetében érzékelhető a Huawei javára, amiben szerepet játszik az is, hogy a cég készülékein jóval ügyesebb szoftver segíti a fotóalkotást, mint a másik kínai gyártónál.

Ami a videókat illeti, ott már erősen limitáltak a lehetőségek.

Az előlapi kamerával maximum full HD-ben tudunk rögzíteni, 30 képkocka per másodperc sebességgel, a hátlapi fő egység szintén tudja ugyanezt, és e mellé 4K-ban is videózhatunk, ugyancsak 30 fps-sel. A képminőség abszolút vállalható, viszont képstabilizálás nincs, így maximum állvány vagy gimbal közbeiktatásával tudunk olyan stabil videókat rögzíteni, mint a drágább modellek esetében.

És a bökkenő

A P40 Lite ára Magyarországon 99 990 forint, ami kifejezetten korrekt összeg ezért a készülékért, ráadásul a mobil elérhető lesz a Telekom, a Telenor és a Vodafone kínálatában is, így előfizetéses csomag keretében akár még ennél olcsóbban is hozzá lehet majd jutni. Mielőtt viszont bárki rohanna előrendelni, muszáj beszélni a telefon komoly, sokak számára vízválasztó hiányosságáról.

Az Egyesült Államok tavalyi döntésének következtében a Huawei már nem használhatja a Google szolgáltatásait. Mivel az Android operációs rendszer nyílt forráskódú, így az felkerülhetett a telefonra, de az indítást követően nem találunk Google alkalmazásokat (Gmail, YouTube, Térkép, Chrome stb.) és a Play áruház is hiányzik – helyette a kínaiak saját alkalmazásboltját, az AppGalleryt kell használni.

Búcsú a Google-től. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Hogy ez pontosan mit jelent, azt egy részletes cikkben külön is kitárgyaltuk, mindenkinek érdemes elolvasni, aki bármilyen új Huawei telefon beszerzésén gondolkodik. Röviden arról van szó, hogy az évek óta használt és jól megszokott alkalmazások jelentős részéhez a Huawei új telefonjain csak körülményesen lehet hozzájutni, és akkor sem garantált, hogy minden tökéletesen fog működni.

Erre készüljön, ha most venne új Huawei telefont
Azért fontos odafigyelni, mert a Huawei diadalmenetét csúnyán beárnyékolja, hogy az Egyesült Államok tavalyi szankciójának következtében már nem használhatják a Google szolgáltatásait.

Éppen ezért hiába lenne jó vétel a Huawei P40 Lite, jó szívvel csak azoknak merjük ajánlani, akik jártasak az alkalmazások kerülőúton történő beszerzésében, nem idegenkednek az ilyen megoldásoktól, továbbá nem ijednek meg, ha alkalmazás formájában nem használhatják az olyan jól bevált szolgáltatásokat, mint például a Gmail, a Drive, a YouTube vagy éppen a Google térkép.

Huawei P40 Lite specifikációk

Kijelző: 6,4 hüvelyk, 1080 x 2310 pixel felbontás

Chipset: Kirin 810 + Mali-G52 MP6

Memória: 6 GB

Tárhely: 128 GB (bővíthető)

Hátlapi kamerák: 48 MP, f/1.8, 26 mm (széles), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF; 8 MP, f/2.4, (ultraszéles); 2 MP, f/2.4, 27 mm (makró), 1/5.0″, 1.75µm; 2 MP, f/2.4, (mélység)

Előlapi kamera: 16 MP, f/2.0, (széles), 1/3.1″, 1.0µm

Akkumulátor: 4200 mAh

Egyéb: ujjlenyomat-olvasó a hátlapon, NFC, 40 W gyorstöltés

Operációs rendszer: Android 10, EMUI 10

Ára: 99 990 Ft

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik