Tech

Kütyübaj a nemzeti parkokban

Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban sodorják magukat veszélybe a látogatók kütyüjeik miatt.

Az Egyesült Államok páratlan szépségű nemzeti parkjaiban se szeri, se száma olyan látogatóknak, akik medvéket etetnek, fényképek kedvéért bölények hátára ültetik gyerekeiket, gejzírekbe mártóznak, noha tábla figyelmezteti őket a víz “kellemetlen” hőfokára.

A vadőrök szerint a korszerű technológia sokszor sodorja veszélybe a látogatókat. Nemrég egy francia tinédzser szenvedett súlyos sérüléseket, amikor 25 métert zuhant a Grand Canyon egy szakadékába. A fiú egy fotó kedvéért addig-addig hátrált a sziklán, míg végül elfogyott lába alól a szilárd talaj.

A parkőrök számtalan olyan esetet tudnak említeni, amikor látogatók mobilon hívták őket valamelyik hegytetőről, frissítőt vagy útbaigazítást kérve.

A nemzeti parkszolgálat nem tartja nyilván, hogy kereső- és mentőakcióik – amelyek 2009-ben tetőztek 3500 bevetéssel – milyen mértékben állnak összefüggésben a technológiával. Az viszont érezhető, hogy háttérbe szorultak az olyan régimódi, megszokott indokok, mint például a sötétség beállta vagy állatok váratlan felbukkanása.

A szolgálat persze elismeri, hogy az új technológiák előnyöket is rejtenek, és akár életet is menthetnek, ha valaki valóban nagy bajba került. A parkok is élnek a modern eszközök alkalmazásával, többek közt vannak olyan helyek, ahová kamerákat telepítettek, hogy az érdeklődők online figyelhessék meg a természeti csodákat. Így buktak le azok a férfiak, akik a Yellowstone park Old Faithful nevű gejzírébe vizeltek. Az ott elhelyezett kamera ugyanis élőben közvetítette csínytevésüket, és a számítógépek előtt ülők értesítették a parkot.

Pánikgomb, vészhelyzet nélkül

Áprilisban két Las Vegas-i fiatalember halt meg a Utah állambeli Zion Nemzeti Parkban, ahol saját maguk eszkábálta hajóval akartak raftingolni a Virgin folyón. Nem volt náluk elég étel, mint ahogy az éjszaka átvészeléséhez alkalmas felszerelés sem. Mint kiderült, a fiatalok egész útjukat videóra akarták venni, hogy aztán a felvételeket beküldjék a Man vs. Wild (Ember a vadon ellen) című műsorba.

A parkőrök számára az egyik legidegesítőbb és legzavaróbb az a műholdas eszköz, amellyel tulajdonosa képes vészjelzéseket küldeni, ám kétirányú kommunikációra nem alkalmazható. Az illető bármikor megnyomhatja – akár véletlenül, akár megfontolatlanul – a pánikgombot, a hatóságok pedig ilyenkor kénytelenek a vészhelyzetnek megfelelő előírások szerint cselekedni.

Tavaly ősszel két férfi, akik tinédzser korú fiaikkal túráztak a Grand Canyon Nemzeti Parkban, nyomta meg a pánikgombot. A parkőrök helikopterrel indultak megmentésükre, ám kiderült, hogy csak víz kellett nekik. A kirándulók következő este ismét leadták a vészjelzést. A nemzeti park mentőhelikoptere azonban a sötétedés miatt már nem tudott felszállni, így az arizonai közbiztonsági szolgálat gépe emelkedett a magasba éjjellátó felszereléssel. A személyzet megtalálta a csoportot, amelynek tagjai bevallották: csak féltek a dehidratálódástól, mert sósnak érezték a vizet.

Az esetről szólva a park képviselője elmondta, hogy a helikopteres mentés óránként 3400 dollárjukba – közel hétszázezer forintba – kerül.

Ezek után nem csoda, hogy amikor a túrázók a rákövetkező reggel is működésbe hozták a gombot, a parkőrök felszólították őket, hogy haladéktalanul hagyják el a park területét, a csoport vezetőjét pedig bíróság elé idézték “veszélyes körülmények teremtésének” gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik