Pályán kívül

Brutálisan őszinte volt Kásás Tamás

Könyvet írt Kásás Tamás. M. Kiss Csaba riporter vette rá, közös volt a munka. A Kása című kötet az Ulpius-ház sajátja, hivatalosan szerdán mutatták be.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó így fogalmazott a Kása című könyv fülszövegében: „Ez egy brutálisan őszinte könyv. Felszabadítóan vidám és kegyetlenül tragikus egyszerre.”

A könyv bemutatóján az Ulpius-ház képviselője karácsonyi büszkeségüknek nevezte az ízléses kötetet. Greskovits Endre szerkesztő csak „állatian izgalmas” könyvnek, amely azt mutatja be, hogy egy gátlásos kisfiú hogyan jut el három olimpiai aranyéremig.


Legyen lelke, ne legyen bulváros – Fotók: Neményi Márton

„Nem könnyű fazon, alig akart beszélni” – utalt a közös munkára és Kásás Tamás szűkszavúságára M. Kiss Csaba riporter, aki a közízlést jelenleg uraló, deviáns figurákkal szemben mutatna példát Kásás tisztességes, becsületes, valódi értékeket képviselő pályafutásának felelevenítésével.

A londoni olimpia után visszavonult sportember szerint egyhuzamban el lehet olvasni a könyvet, az alábbi, vele készült villáminterjút pedig szinte egy levegővételre.

Miért vegyük meg ezt a könyvet?

Nos, nem az én ötletem volt a könyv, Csaba keresett meg. Nem ő volt az első, aki ezt a lehetőséget felajánlotta. Most azonban minden egybeesett, befejeztem a pályafutásom, lezárult egy szakasz. Azt gondoltam, tegyünk egy próbát. Elkezdtünk Csabával beszélgetni, ebből írt egy próbaszöveget, nekem nagyon tetszett a stílusa. Az volt a kikötésem, hogy ha megjelenik, legyen egy kedves könyv, legyen lelke, ne legyen bulváros, bár bizonyos kérdéseket nem lehet megkerülni.

Nem lett szaftos?

Nem, mert minden úgy van megírva, hogy az olvasó inkább mosolyog rajta, vagy épp hangosan tud nevetni, hisz ilyen visszajelzés is akadt. Úgy voltam vele, ha ilyen lesz, akkor akár még büszke is lehetek rá.

Volt, akinek megmutattad a kéziratot, vagy megbíztál magadban, minden jó lesz úgy, ahogy van?

Nem, mindent Csabával döntöttünk el. Sok mindent kihúztunk, nem egy elsőre megírt változat az, amit kezében tart az olvasó.

Nőknek vagy férfiaknak ajánlod inkább?

Embereknek.


Az elején tényleg nagyon húztam a számat

Beszélsz-e a jövődről a könyvben?

Nem túl sokat. Egyrészt nem is volt cél, másrészt még elég homályos a jövő.

Kinek adtál tiszteletpéldányt eddig?

Még nagyon az elején járunk, de én nem fogok odamenni senkihez, hogy rájuk tukmáljam. Nyilván a közeli ismerősök, barátok, szülők kapnak belőle először. Amúgy inkább engem kerestek meg, hogy szeretnének egy példányt.

Ha lehetőséged lenne egy másik könyvet írni, a vízilabda-válogatott tagjai közül kiről írnál szívesen?

Az újságírók, írók, azt hiszem, jobban el tudják dönteni, ki érdemes arra, hogy könyv szülessen róla. Én mindenkit érdemesnek tartanék, mert amiket én elértem, ahhoz ők is kellettek. Persze vannak viccesebb figurák.

Szereted a sportolókról szóló könyveket?

Agassi Open című könyve borzalmasan tetszett.

Az nagyon őszinte volt.

Igen, tőle sem várták az emberek, hogy könyvet ad ki. Kicsit ilyen stílusban szerettük volna megírni, ha már egyszer rábólintottam. Az elején tényleg nagyon húztam a számat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik