Vélemény

Hiába az olimpiai álom a győztessé válás lehetőségéről, ha az algériai bokszoló ügyének kizárólag vesztesei lehetnek

Fabio Bozzani/Anadolu via Getty Images
Fabio Bozzani/Anadolu via Getty Images
Az élsport és az olimpia sok minden más mellett arról szól, hogy kik és hogyan válnak, válhatnak győztessé. Az algériai bokszoló, Imane Helif kálváriája éppen attól szomorú és tragikus, hogy kizárólag áldozatokat termel, és akármi is legyen a vége, mindenki vesztesként jön ki a dologból.

Imane Helif minden valószínűség szerint nem nő. Ugyanakkor azok alapján, amit tudunk róla, férfinak sem nevezhetjük teljes bizonyossággal. Esete – amely nemcsak a most zajló párizsi olimpián váltott ki óriási vitákat, de már az amerikai elnökválasztási kampányt is tematizálja – kiváló bizonyítéka annak, hogy a társadalmi tabusítás, az árnyalatokra vak, de legalább permanensen vívott szellemi polgárháború kizárólag tragédiákat és veszteseket termelhet ki, semmi mást.

Röviden a lényeg: az algériai Helif másodlagos nemi jellegeit tekintve nőként született, lányként nevelték fel, és mióta az eszét tudja, a női mezőnyben indul bokszversenyeken. 2022-ben a nők között lett világbajnoki ezüstérmes Isztambulban, és 2023-ban is a női mezőnyben indulva jutott el a vb-fináléig Új-Delhiben – ekkor azonban a Nemzetközi Boksz Szövetség (IBA) arra hivatkozva, hogy megbukott a nemvizsgálaton, kizárta őt a versenyből. A probléma abból adódik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ismeri el legitimnek a korrupciós botrányokkal terhelt, nyilvánvaló és egyértelmű orosz befolyás alatt álló IBA-t, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy az olimpiai boksztornát – más sportágakkal ellentétben – nem a szakszövetség égisze alatt tartják, hanem a NOB kizárólagos felügyelete mellett. (Helif egyébként a kizárását megtámadta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon, ám később visszavonta a keresetet.)

Szó sincs tehát arról, hogy Helif transznemű versenyző lenne, és a legkevésbé sincsen szó arról, hogy valaki, aki eredendően férfinak született, egyszer csak kitalálta volna, hogy nőként folytatja sportpályafutását, most pedig a woke-ideológia által megfertőzött Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden további akadékoskodás nélkül hagyja őt versenyezni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik